Mojfaks.hr u Vijesti

Studente ne zanimaju podaci o prehrambenoj vrijednosti hrane

Izabrat ćete kuhano povrće umjesto hamburgera? Ili vam je sasvim svejedno? Ako ste student, čini se da vas markice s prehrambenim vrijednostima hrane uopće ne zanimaju, barem tako tvrdi istraživanje o kojem izvještava Reuters.

5. srpnja 2011 13:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Ghent u Belgiji na 224 studenata. Znanstvenici su prvo ispitivali studente o tome kakvu hranu jedu u studentskim kantinama, a potom su po kantinama postavili postere na kojima su informacije o prehrambenim vrijednostima određene hrane koja se može ondje konzumirati te je hrana označena zvijezdicama – jedna zvjezdica za hranu koja je nutritivno lošija i tri zvijezdice za onu koja je najzdravija opcija.

Također, uz hranu su postavljene i markice s podacima o tome koliko je određena hrana zasoljena, koliko ima zasićenih masnoća, kalorija i slično.

Studentima je važan okus i cijena hrane

Studenti su ovim posterima i informacijama bili izloženi šest mjeseci. Međutim, pokazalo se da informacije o kalorijama, zasićenosti solju i masnoćama te zvjezdice koje označavaju zdravije opcije nemaju apsolutno nikakvog utjecaja na izbor hrane među studentima. Točnije, studenti su birali istu hranu kao i prije nego su postavljeni posteri i markice s prehrambenim vrijednostima.



Kada se radi o hrani u restoranima ili, u ovom slučaju, studentskim menzama, mnogo važnije od zdravlja je kakav okus ima ta hrana i kolika joj je cijena, zaključuju znanstvenici.

N.LJ.J.

foto: photoxpress.com

Još vijesti