Mojfaks.hr u Vijesti

Standard lošiji, cijene smještaja više: Studenti iz susjedne BiH plaćaju najskuplji dom u regiji - evo koliko

Premda financijsko stanje studentske populacije nije bajno ni u Hrvatskoj, cijene smještaja u studentskim domovima ipak su donekle prilagođene prosječnim hrvatskim primanjima. Nažalost, isto ne vrijedi za BiH zemlju u kojoj studenti plaćaju najskuplji dom u regiji iako im standard i kvaliteta života ne prate financijska opterećenja.

9. travnja 2018 12:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Cijene smještaja u studentskim centrima u BiH formiraju se prema raznim kriterijima. U Federaciji to, uglavnom, ovisi o subvencijama kantona iz kojih studenti dolaze, dok se posljednjih godina u Republici Srpskoj (RS) cijene smještaja za studente u studentskim domovima ne mijenjaju, piše portal Avaz.ba.


Studentski dom Banja Luka...izvor: eduinfo.ba

Portal Avaz istražio je i usporedio odnose cijena smještaja po studentskim domovima u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, ali i usporedili s onim iz regije. Brojke pokazuju da bosanski studenti izdvajaju najviše novca za smještaj u odnosnu na svoje kolege iz Zagreba, Beograda i Podgorice.

U Mostaru najsuvremeniji studentski centar u cijeloj državi


S druge strane, u Studentskom centru u Mostaru mjesečna studentska stanarina iznosi 156 KM (malo više od 591 kune) , ali se s pravom može reći da se radi o najsuvremenijem centru u BiH, pa i regiji. Sve sobe imaju sanitarne čvorove, besplatni internetski i kablovski priključak, a studentima je na raspolaganju i moderni fitness centar, teretana, čitaonice, biblioteka, internet-klub i dnevni boravak za odmor. U sklopu kompleksa je i studentski kafić.


Izvor: eduinfo.ba

Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra Mostar, kaže da su njihovi kapaciteti i ove godine maksimalno popunjeni te da trenutno imaju 500 studenata, uglavnom iz BiH, ali i iz Hrvatske i Slovenije.

"Ranije smo imali drugačije cijene za studente iz drugih zemalja, ali od ove akademske godine one su izbalansirane i svi plaćaju isto. U nju su, osim smještaja i tri obroka dnevno, uključeni i grijanje, topla voda, internet i kablovska u svim sobama, odnosno cijeli centar pokriven je besplatnom internetskom mrežom", ističe Glibić.

...\'Ne smijemo imati kuhala, a rešoi ne rade\': Studenti komentiraju novi domski Pravilnik koji im zabranjuje druženja, TV, kuhala za vodu...


Studentski hotel
, koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Mostar, može se pohvaliti dobrim uvjetima. Njegov kapacitet je 111 smještajnih jedinica, odnosno može primiti 260 studenata. Čitav prostor je klimatiziran te pokriven internetom.

"Sve sobe su pokrivene Wi-Fi signalom, grijanjem, klimatizirane su, a topla voda dostupna je 24 sata. Cijena smještaja u trokrevetnoj sobi iznosi 190 KM, a prehrana 176 KM mjesečno. Kantoni plaćaju smještaj za studente koji su primljeni preko natječaja koji objavljuju jednom godišnje resorna ministarstva", kazao je Arman Žmiro iz Studentskog hotela.


Studentski dom u Sarajevu... izvor: eduinfo.ba

Od listopada mostarskim studentima na raspolaganju će biti još jedan moderni dom koji se gradi u kampusu Sveučilišta Džemal Bijedić. Radovi uveliko napreduju, a čitav projekt s blizu 1,5 milijuna eura financira turski grad Antalija. Tu će smještaj moći naći 125 studenata.

Ove godine manje studenata u domu u Tuzli, a u Banjoj Luci najjeftiniji smještaj


Avaz je zavirio u domove Sveučilišta u Tuzli, gdje je ove godine bilo mjesta za 525 studenata, međutim, trenutno je popunjeno samo 410 kreveta. Kako objašnjavaju iz tuzlanskog Studentskog centra, razlog manjeg broja studenata u domovima rezultat je manjeg broja upisa na Sveučilište u Tuzli, što se direktno odrazilo i na ovu ustanovu.

...Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše...


Cijena smještaja u Tuzli se kreće od 91 do 105 KM (od otprilike 345 kuna do 400 kuna), ovisno o tome radi li se o redovnim ili studentima koji obnavljaju godinu. Treba napomenuti da ostatak novca od 189 KM (otprilike 716 kuna) Studentskom centru uplaćuju vlade kantona iz kojih studenti dolaze. Redovni studenti, koji smještaj plaćaju 91 KM, imaju pravo na dva obroka, ručak i večeru. U danima vikenda za njih se sprema samo ručak. Uveden je internet u svim paviljonima. U jednom od njih uređena je TV prostorija, u planu je soba za fitness, dok je poslije nekoliko desetljeća jedan paviljon dobio i novu fasadu.


Izvor: eduinfo.ba

Studentski centar Nikola Tesla u Banjoj Luci ima četiri paviljona. Prvi i drugi raspolažu s 200 trokrevetnih i 80 dvokrevetnih soba. Paviljon tri koji je u prosincu prošle godine stradao u olujnom nevremenu ima 148 soba namijenjenih redovnim studentima i 66 kreveta koji su predviđeni za studente na diplomskom studiju i za studente s posebnim potrebama. 

...[FOTO] Zavirite u sobe! Najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj otvara vrata krajem mjeseca...


Paviljon četiri raspolaže s 280 kreveta raspoređenih na dvokrevetne i trokrevetne sobe. U ovom paviljonu se nalaze i zajedničke prostorije, višenamjenski dnevni boravci, čitaonice, studentske liječničke ordinacije, vešeraj, a svaki kat ima i čajnu kuhinju. Smještaj u prvom i drugom paviljonu košta 20 KM (otprilike 76 kuna), treći paviljon je 25 KM, a četvrti 65 i 75 maraka.

Doručak u studentskim menzama košta 0,6 KM, ručak 1,4 KM, a večera marku. U sklopu četvrtog paviljona se nalazi 16 soba koje su namijenjene turistima.


Izvor: Facebook@Spotted: Studentski dom Stjepan Radić

Za kraj sumirali su cijene domova u regiji. Smještaj u zagrebačkom domu Stjepan Radić u prosjeku iznosi oko 100 KM (otprilike 380 kuna), ali ovdje moramo napomenuti da on uvelike odnosi o tome želite li sobu u renoviranim paviljonima, jednokrevetnu ili dvokrevetnu pa tako mjesečni iznos može doseći i cifru od 700 kuna za jednokrevetnu sobu u obnovljenim paviljonima. U Beogradu ćete za smještaj morati izdvojiti 80 KM (otprilike 303 kune), a u Podgorici u domu Plavi Dvor smještaj košta u prosjeku 68 KM (cca 258 kuna).


Izvor: sczg.unizg.hr

Cijeli članak o visokim cijenama domova u BiH pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: Avaz.ba
foto: eduinfo.ba

Još vijesti