Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti koji varaju na ispitima češće žele raditi u državnoj službi?

Zanimljivo istraživanje proveli su stručnjaci sa Harvarda i Sveučilišta u Pennsylvanniji. Oni su naime pokušali utvrditi jeli državna služba magnet za korpuciju. Kao što vjerojatno možete pretpostaviti, rezultati su pokazali da je! Dokazano je da studenti koji varaju na ispitima, češće žele raditi u državnoj službi. Osim toga, rijeđe će dobrovoljno učiniti nešto za dobrobit druge osobe.

3. prosinca 2013 15:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživanje se sastojalo od tri testa. Prvi  se odnosi na bacanje kockica pri čemu su studenti trebali prijaviti brojeve koje su dobili. Veći broj je značio višu plaću. Istraživači su otkrili da je varanje bilo nevjerojatno veliko: više od trećine studenata lažno su prenapuhali brojke koje su dobili na kockicama.

Kada su sklonost laganju usporedili sa željama koje se odnose na karijeru, utvrdili su da je veća vjerojatnost da student koji je varao želi posao u državnoj službi.

Kako rasporediti novac?

Drugi dio testa sastojao se od zadatka u kojem su studenti morali rasporediti novac na svoj račun, a dio darovati u dobrotvorne svrhe, s tim da bi se darovani dio udvostručio. I pogađate, oni koji su darovali najmanje novaca, češće su željeli raditi u državnoj službi.

Treći zadatak se odnosi na anonimno slanje poruka drugim igračima u kojima su mogli svoje vršnjake savjetovati kako da zarade novac, istinito ili lažno, što bi u konačnici ujtecalo na debljinu vlastitog džepa. U ovom zadatku veza između lažnog savjetovanja i želje za radom u državnim službama nije se pokazala, no stručnjaci smatraju da je takav rezultat posljedica tog što ispitanici nisu željeli varati svoje vršnjake bez novaca.

Istraživači objašnjavaju kako nepoštene studente državne službe privlače zbog spoznaje o prisutnosti korupcije.

Poučeni iskustvima iz naše svakidašnjice, možemo jedino savjetovati stručnjacima s Harvarda i drugih prestižnih sveučilišta, da sljedeći put samo nas pitaju o ovakvim stvarima, a novac čuvaju za neka ozbiljnija istraživanja.

I.N.
Foto: photoxpress.com


Još vijesti