Već si registriran?

Logiraj se!


Zaboravljena lozinka?

zatvori

Još se ne znamo?

Registriraj se!
Sa svojim korisničkim računom možeš sudjelovati u grupi svojeg fakulteta, skidati skripte, pratiti ispitne rokove. Sadržaj portala bit će prilagođen tvojim postavkama.

* najmanje 5 znakova

* najmanje 5 znakova

* adresa mora biti valjana

Muško Žensko


Studenti na razmjeni su promiskuitetniji

Objavljeno 19.07.2010. u Vijesti

Svi koji su se ikada zaputili studirati u inozemstvo znaju barem dvije stvari – da su radili stvari koje nikada ne bi u svojoj sredini i da je papirologija prilično nepoloživ kolegij

Studenti na razmjeni su promiskuitetniji

Nastavljamo se na rezultate kanadske studije koja je zaključila da studenti iz Azije i zapadne Europe koji dođu na razmjenu imaju naviku trošiti pozamašne količine droga, alkohola i seksa. Studentice pogotovo. Nebulozna brojka od 25 posto azijatkinja koje su za vrijeme studentske razmjene bile seksualno zlostavljane zvuči šokantno, no nije sve u seksu. Ima nešto i u kokainu. Studenti na razmjeni trošili su ga u dva to šest posto slučajeva više nego što to čini ekipa u njihovim domicilnim zemljama.

Budimo iskreni, studentske razmjene i postiplomski u inozemstvu možda su u pet posto slučajeva motivirani željom za znanjem i akademskim usavršavanjem. Ostali dolaze partijat, upoznavati nove ljude, živjeti u drukčijoj sredini, a faksovske obveze se odrađuju tek toliko da ne moraju pokupiti prnje prije vremena.

Razmjenjivanje svega i svačega

Možda kod nas ideja postdiplomskog i stipendije zvuči ekskluzivno no međunarodni program za razmjenu studenata Erasmus koji je kod nas još u povojima, vani služi kao prilično zahvalni način odlaska na inozemni studij jer je selekcija i više nego velikodušna. Nedavno je objavljena vijest da je programom od osnutka prošetalo preko dva milijuna studenata. Što su naučili ne znamo, ali da su se izrazmjenjivali svega i svačega, prilično je sigurno. Mnogi vjerojatno pate i od narkotičkih rupa u sjećanju kao lik iz Talina koji je studirao magisterij iz prava u Amsterdamu i doslovce se godinu dana nije trijeznio od svojih koktela likera i mlijeka, popularne cuge u Estoniji i Finskoj. Najbolje od svega, položio je skoro sve s odličnim.

Ukratko, studentske razmjene su više manje jednogodišnji izleti, što zemljopisno, što metaforički, a faks se uglavnom zove škola života. Dobro je to. Još ako te netko za to i stipendira... mrak. 

Krešimir Dujmović


TAGOVI: razmjena studenata, studiranje, inozemstvo, promiskutet
loading...Pročitaj još

Klupica ili kafić: Cuganje u srednjoj vs. cuganje na faksu

Ah, tko se sjeća dobrih, starih vremena kad smo mogli izaći u park, sjesti na prvu klupicu i popiti ...

Grozan semestar? Ne brini, sljedeći će biti bolji!

Studij na Cambridgeu započeo sam s velikim očekivanjima i snovima da ću promijeniti svijet: 'Želim...

Neobično iskustvo: 'Moja mama studirala je u isto vrijeme kad i ja'

Svi mi s vremena na vrijeme slušamo priče iz prošlosti naših roditelja i njihovih studentskih dana...


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika.


Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se