Već si registriran?

Logiraj se!


Zaboravljena lozinka?

zatvori

Još se ne znamo?

Registriraj se!
Sa svojim korisničkim računom možeš sudjelovati u grupi svojeg fakulteta, skidati skripte, pratiti ispitne rokove. Sadržaj portala bit će prilagođen tvojim postavkama.

* najmanje 5 znakova

* najmanje 5 znakova

* adresa mora biti valjana

Muško Žensko


Studenti na razmjeni su promiskuitetniji

Objavljeno 19.07.2010. u Vijesti

Svi koji su se ikada zaputili studirati u inozemstvo znaju barem dvije stvari – da su radili stvari koje nikada ne bi u svojoj sredini i da je papirologija prilično nepoloživ kolegij

Studenti na razmjeni su promiskuitetniji

Nastavljamo se na rezultate kanadske studije koja je zaključila da studenti iz Azije i zapadne Europe koji dođu na razmjenu imaju naviku trošiti pozamašne količine droga, alkohola i seksa. Studentice pogotovo. Nebulozna brojka od 25 posto azijatkinja koje su za vrijeme studentske razmjene bile seksualno zlostavljane zvuči šokantno, no nije sve u seksu. Ima nešto i u kokainu. Studenti na razmjeni trošili su ga u dva to šest posto slučajeva više nego što to čini ekipa u njihovim domicilnim zemljama.

Budimo iskreni, studentske razmjene i postiplomski u inozemstvu možda su u pet posto slučajeva motivirani željom za znanjem i akademskim usavršavanjem. Ostali dolaze partijat, upoznavati nove ljude, živjeti u drukčijoj sredini, a faksovske obveze se odrađuju tek toliko da ne moraju pokupiti prnje prije vremena.

Razmjenjivanje svega i svačega

Možda kod nas ideja postdiplomskog i stipendije zvuči ekskluzivno no međunarodni program za razmjenu studenata Erasmus koji je kod nas još u povojima, vani služi kao prilično zahvalni način odlaska na inozemni studij jer je selekcija i više nego velikodušna. Nedavno je objavljena vijest da je programom od osnutka prošetalo preko dva milijuna studenata. Što su naučili ne znamo, ali da su se izrazmjenjivali svega i svačega, prilično je sigurno. Mnogi vjerojatno pate i od narkotičkih rupa u sjećanju kao lik iz Talina koji je studirao magisterij iz prava u Amsterdamu i doslovce se godinu dana nije trijeznio od svojih koktela likera i mlijeka, popularne cuge u Estoniji i Finskoj. Najbolje od svega, položio je skoro sve s odličnim.

Ukratko, studentske razmjene su više manje jednogodišnji izleti, što zemljopisno, što metaforički, a faks se uglavnom zove škola života. Dobro je to. Još ako te netko za to i stipendira... mrak. 

Krešimir Dujmović


TAGOVI: razmjena studenata, studiranje, inozemstvo, promiskutetPročitaj još

Top 5: gradovi u kojima studenti najbolje žive!

QS Best Student Cities donosi listu najpopularnijih studentskih gradova u 2015. godini. Pogledajte koj...

ANKETA: Kvaliteta prehrane studenata - što i kako jedu hrvatski studenti?

Jedna od stvari kojom nas plaše prije odlaska na faks, uz priče o očajnim studentskim domovima i ko...

‘Idite na predavanja, spavat ćete kad budete nezaposleni’: dobronamjerni savjeti za brucoše

Dragi brucoši, ekipa BuzzFeeda ponudila vam je nekoliko dobronamjernih savjeta osoba koje su ne tako ...


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika.
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se