Već si registriran?

Logiraj se!


Zaboravljena lozinka?

zatvori

Još se ne znamo?

Registriraj se!
Sa svojim korisničkim računom možeš sudjelovati u grupi svojeg fakulteta, skidati skripte, pratiti ispitne rokove. Sadržaj portala bit će prilagođen tvojim postavkama.

* najmanje 5 znakova

* najmanje 5 znakova

* adresa mora biti valjana

Muško Žensko


Studenti na razmjeni su promiskuitetniji

Objavljeno 19.07.2010. u Vijesti

Svi koji su se ikada zaputili studirati u inozemstvo znaju barem dvije stvari – da su radili stvari koje nikada ne bi u svojoj sredini i da je papirologija prilično nepoloživ kolegij

Studenti na razmjeni su promiskuitetniji

Nastavljamo se na rezultate kanadske studije koja je zaključila da studenti iz Azije i zapadne Europe koji dođu na razmjenu imaju naviku trošiti pozamašne količine droga, alkohola i seksa. Studentice pogotovo. Nebulozna brojka od 25 posto azijatkinja koje su za vrijeme studentske razmjene bile seksualno zlostavljane zvuči šokantno, no nije sve u seksu. Ima nešto i u kokainu. Studenti na razmjeni trošili su ga u dva to šest posto slučajeva više nego što to čini ekipa u njihovim domicilnim zemljama.

Budimo iskreni, studentske razmjene i postiplomski u inozemstvu možda su u pet posto slučajeva motivirani željom za znanjem i akademskim usavršavanjem. Ostali dolaze partijat, upoznavati nove ljude, živjeti u drukčijoj sredini, a faksovske obveze se odrađuju tek toliko da ne moraju pokupiti prnje prije vremena.

Razmjenjivanje svega i svačega

Možda kod nas ideja postdiplomskog i stipendije zvuči ekskluzivno no međunarodni program za razmjenu studenata Erasmus koji je kod nas još u povojima, vani služi kao prilično zahvalni način odlaska na inozemni studij jer je selekcija i više nego velikodušna. Nedavno je objavljena vijest da je programom od osnutka prošetalo preko dva milijuna studenata. Što su naučili ne znamo, ali da su se izrazmjenjivali svega i svačega, prilično je sigurno. Mnogi vjerojatno pate i od narkotičkih rupa u sjećanju kao lik iz Talina koji je studirao magisterij iz prava u Amsterdamu i doslovce se godinu dana nije trijeznio od svojih koktela likera i mlijeka, popularne cuge u Estoniji i Finskoj. Najbolje od svega, položio je skoro sve s odličnim.

Ukratko, studentske razmjene su više manje jednogodišnji izleti, što zemljopisno, što metaforički, a faks se uglavnom zove škola života. Dobro je to. Još ako te netko za to i stipendira... mrak. 

Krešimir Dujmović


TAGOVI: razmjena studenata, studiranje, inozemstvo, promiskutet

Pročitaj još

Što kad krivo odabereš: 4 znaka koji ti pokazuju da nisi na pravom studiju

Matura u srednjoj školi sad ti se sigurno čini dalekom uspomenom, ali sjeti se koje su ti pitanje ro...

17 poruka koje će ti mama poslati dok si na faksu

Za roditelje je trenutak kad dobiješ diplomu trenutak potpunog ponosa i osjećaja osobnog ostvarenja,...

Sve glupe stvari koje ćeš napraviti na faksu i nikad više

Od krađe prometnih znakova do bizarnih rituala ispijanja pića – studenti su poznati po tome da rad...


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika.


Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se