Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti nezadovoljni cijenama javnog prijevoza najavljuju peticiju

Cijene javnog prijevoza za školarce i studente uvijek su vruća tema. Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera uputio je pismo poduzeću 'Gradski prijevoz putnika' kako bi izrazili nezadovoljstvo cijena karata i pokaza koje su, po njihovom mišljenju, previsoke za studentski džep. Najavljuju i peticiju.

30. travnja 2015 12:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pismo s portala Osijek031 prenosimo u cijelosti:

\"Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera izražava najdublje nezadovoljstvo i neslaganje s nedavnom odlukom kao i politikom koju provodi poduzeće „Gradski prijevoz putnika“ po pitanju formiranja cijena karataza studente u Osijeku.

Iako na službenim stranicama GPP-a stoji kako je nakon najavljenog probnog razdoblja od tri mjeseca, izrađen novi prijedlog cjenika usluga u javnom prijevozu, a koji je usklađen nakon što su se pratili učinci privremenog cjenika te su evidentirane primjedbe i prijedlozi korisnika, mi u Zboru smatramo kako se ovom problemu nije pristupilo ozbiljno.

GPP nadalje navodi četiri kategorije prema kojima se vodio kod formiranja cijena, a to su: socijalna osjetljivost, pravičnost, dostupnost te prilagodljivost.

Željeli bismo skrenuti pozornost na socijalnu (ne)osjetljivost u kontekstu prilagodljivosti u kojemu se navodi kako se uvodi sesezonski popustza studente u mjesecu kolovozu!!!

Mi postavljamo pitanje kome se GPP prilagođava i kojem broju studenata je namijenjen ovaj popust?

Držimo kako se GPP u probnom razdoblju vodio nekakvim vlastitim mjerilima te kako nisu osluškivane potrebe studenata kojih u Osijeku ima oko 20 000. Smatramo kako bi GPP pokazao socijalnu osjetljivost za studentsku populaciju da su se vodili pravednošću jer su studenti nezaposleni i bez primanja stoga se ova skupina korisnika trebala razmatrati kao nezaposlena kategorija ili učenička kategorija.

Želimo napomenuti, obzirom je napravljen propustu kreiranju cijena od strane GPP-a, kako je Osijek studentski grad i kao takvog ga treba razvijati i pozicionirati, a obzirom na situaciju u našoj regiji i područja s kojih naši studenti dolaze, dužni smo reagirati i zaštiti populaciju iz koje dolazimo, a to je studentska populacija. Kako bi naši zahtjevi dobili još više na značaju od sutra započinjemo prikupljanje potpisa za peticiju na svim sastavnicama Sveučilišta te ovim putem pozivamo sve studente da se aktiviraju na rješavanju ovog problema.

Ujedno pozivamo i čelnike GPP-a na dijalog i zajedničko pristupanje rješavanju gorućeg problema jer je studentski zbor prije tri mjeseca poslao upit rukovodstvu GPP-a te smo uputili kritiku na formiranje cijena studentskih karata, no odgovor s vaše strane Studentski zbor nikada nije dobio.\"

L.B./izvor: osijek031.com
foto: arhiva

Još vijesti