Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti previše vjeruju Googleu

Da se Google može pokazati kao katastrofalno sredstvo za istraživački rad pokazuje studija objavljena u međunarodnom časopisu za komunikaciju. Studenti previše vjeruju najviše rangiranim sajtovima kod pretraživanja...

10. rujna 2010 13:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

To što je neka web stranica među prvim rezultatima kod online pretrage ne znači da joj se može vjerovati. Međutim, toj spoznaji trebati će još podosta vremena da se udomaći u svijesti studenata jer je pokazano kako masa njih pri rješavanju problema i traženju informacija automatski klika na prve rezultate tražilica, ponajprije Googlea.

Studenti sa sveučilišta u Chicagu su u pokusu trebali naći informacije za rješenje zadanog problema, a sve je snimano video kamerom. Njih čak 25 posto eksplicitno je priznalo da su klikali na najbolje rangirane sajtove nakon pretrage jer su vjerovali kako sadrže vjerodostojnije informacije. Google i par drugih brandiranih tražilica očito imaju totalno magični kredibilitet. Ili ljudi jednostavno nisu svjesni činjenice da pozicija stranice pri traženju i ne mora imati veze s kvalitetom ponuđenih informacija.

Ne samo to. Samo je 10 posto studenata provjerilo vjerodostojnost autora i izvora od kojih je preuzimalo podatke. Nažalost, iz tih će razloga webu trebati još gomila vremena prije nego se riješi aure inferiornog izvora znanja.

Krešimir Dujmović

Još vijesti