Mojfaks.hr u Vijesti

Samo da ne bude prvotravanjska šala: Evo kad bi napokon trebala početi gradnja studentskog doma u Dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku utemeljeno je prije 15 godina - no grad još nema studentski dom. Osiguran je novac i lokacija za gradnju, no zbog administrativnih problema kapitalni projekt nikako da krene. Ponovljen je natječaj za odabir izvođača nakon što je prethodni poništen.

27. veljače 2018 12:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tko ne bi poželio studirati u Dubrovniku? No, u sveučilišnom gradu bez studentskoga doma u kojemu turistička sezona traje 8 mjeseci – pronaći odgovarajući smještaj iznimno je teško, izvještava HRT.

Nerijetko studenti iznajmljene stanove moraju napustiti već početkom travnja, a u njih ne mogu do sredine studenoga. Još jedan veliki problem tiče se studentske menze. Naime, jedna menza koja je studentima na raspolaganju ne nudi dovoljno raznoliku prehranu.

...Povijesna odluka: Sveučilište u Dubrovniku uskoro dobiva studentski dom...


Sve ove probleme trebao bi riješiti studentski dom koji će se graditi u Čokolinu. "Imat će 503 kreveta, moderni studentski restoran za 2000 obroka dnevno te sve popratne sadržaje koji bi pratili studiranje na jednom razvijenom i modernom sveučilištu", pojasnio je ravnatelj Studentskog centra u Dubrovniku, Marko Potrebica.

No, iako smo najavljivali skori početak izgradnje ovog doma već nekoliko puta, od njega još uvijek ništa iako je situacija što se studentskog smještaja tiče ozbiljna i problematična već godinama.

...Nema više i ovce i novce: privatni iznajmljivači u Dubrovniku negoduju zbog najavljene izgradnje studentskog doma...


"Jako je skupo radi sezone koja vrlo rano počinje u Dubrovniku. Iz tih stanova moramo izaći 15.5., 1.6. Evo ja sad imam problem jer mi je stan do 15. svibnja tako da usputno tražim nešto još za bar 15ak nekih dana dok traju predavanja i kolokviji da mogu ostati u Dubrovniku", objašnjava studentica Bruna Papić.

"Nama kad počnu ispitni rokovi u šestom mjesecu, mi nemamo smještaj i to stvarno, stvarno predstavlja veliki problem. Moramo se snalaziti na različite načine", dodala je studentica Marta Vukasović.

...30 milijuna kuna za studentski dom: za 18 mjeseci svi dubrovački studenti imat će smještaj...


Iz europskih fondova osigurano je više od 150 milijuna kuna. U ponedjeljak se otvaraju ponude za izvođača radova nakon što je prvi natječaj poništen. "Vjerujemo da bi do 1. travnja mogli započeti radove, pod uvjetom da nam se ne dogodi – kao na prethodnom natječaju – žalbe, neke nerazumne odluke Državne komisije za javnu nabavu", kazao je Potrebica.

Bude li sve u redu, studentski dom Dubrovnik trebao bi bit izgrađen za godinu i pol.

L.B./izvor: HRT
foto: screenshot/scdu.hr

Još vijesti