Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti u selekciji Cannesa

Nešto sretnija priča s Harvarda od one koja se ovih dana povlači po medijima o tipu koji je lažirao ocjene, referencije i biografiju ne bi li upao na prestižno Sveučilište. Andrew Wesman snimio je film od 21 minute i obreo se na crvenom tepihu u Francuskoj...

24. svibnja 2010 12:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sretna priča koja bi trebala ohrabriti sve naše mlade kreativce koji po podrumima pokušavaju sastaviti svoje filmske uratke. Moguće je. I vjerovatno su veće šanse da će vas honorirati neki svjetski festival nego domaće TV kuće. Student Andrew Wesman iz Utaha toga je dana švrljao s frendom po nacionalnom parku Zion da bi mu se na telefonu ispisala nova poruka. Od nikog drugog nego selekcije filmskog festivala u Cannesu koji ga poziva da se 21. svibnja u odijelu nacrta na crvenom tepihu.

Dvadesetdvogodišnji Andrew snimio je kratki narativni film \'Shelley\' - priču o 14-godišnjoj djevojci koja ubija svoje roditelje. Budžet je iznosio  sedam tisuća dolara, a za glumački postav angažirao je par frendova.

13 studentskih filmova u programu

"Shelley" je jedan od 13 studentskih filmova koji su izabrani u program. OK, pristiglo ih je 1600 na natječaj, no očito se isplati imati muda i pregoriti osjećaj \'nikad me neće izabrati\'. Savršeno isto mislio je i Andrew kojem je Cannes pao na pamet tek kada se zagledao u poster filma "The Diving Bell and the Butterfly" na svojem zidu. U fusnoti plakata stajalo je kako je bio u službenoj selekciji francuskog festivala.

Čovjek je otišao na web i otkrio da je zadnji dan za slanje studentskih radova. Bila je večer, poštanski uredi nisu radili i već je odustao od sulude ideje kada ga je djevojka nagovorila da svejedno pošalje paket noćnom službom koja je višestruko skuplja. Tih 80 dolara ostati će mu bez sumnje najbolja investicija ikada.

Usput rečeno, među 13 studentskih izabranika nalazi se i hrvatski osmominutni rad Michaele Muller "Miramare" o balkanskim granicama i ilegalnim imigrantima. Michaela je porijeklom Švicarka, no od 2005. živi u Hrvatskoj.

Krešimir Dujmović

Još vijesti