Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti za Srebrenicu: donijeli pomoć i očistili Memorijalni centar Potočari

Mnogi su pojedinici, ali i zemlje odale počast ovim nevinim žrtvama ratnog stradanja, ali malo tko je pisao o tome tko svake godine dolazi u Potočare počistiti Memorijalni centar i donijeti pomoć. Radi se o studentima, naravno.

16. srpnja 2015 16:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Proteklog ste vikenda na svim TV kanalima i u svim drugim medijima imali prilike gledati prijenos komemoracije strašnog genocida koji se dogodio u Srebrenici.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) organizirao je i ove godine dolazak 120 studenata volontera u Potočare, a ovi vrijedni studenti – uglavnom posteći pritom - očistili su cijeli kompleks Memorijalnog centra Potočari nakon dženaze i ukopa 136 žrtava genocida i pomogli u organizaciji komemoracije za žrtve.

Predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković i član Predsjedništva SPUS-a Merim Serdarević, koji je ujedno i student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), kazali su Feni da je ovo njihova sedma posjeta Potočarima. Svake godine dolaze da donesu pomoć ili očiste centar.

"Želimo poručiti svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno mladima da im je svakog 11. jula mjesto u Potočarima gdje trebaju u duhu mira i tolerancije poslati poruke suživota, praštanja i pomirenja", izjavili su.



Serdarević je osudio licemjerstvo onih koji ne priznaju genocid boreći se svim sredstvima da negiraju takav zločin počinjen u Srebrenici u kojem je stradalo više od 8.000 ljudi.

Volonteri žele poslati jasnu poruku da nikada neće dozvoliti da se zaborave zločini koji su počinjeni širom BiH, a posebno zločini koji su okaraterizirani kao genocid.

"Unatoč svim nemilim scenama koje su se danas dogodile mi pružamo danas ruku našim komšijama u Srbiji i Hrvatskoj želeći da s njima gradimo dobrosusjedske odnose i bolju budućnost svih nas", zaključio je Serdarević.

L.B./izvor: Klix.ba via FENA
foto: Facebook@Srebrenica2015

Još vijesti