Mojfaks.hr u Vijesti

Studentica informatike upozorava: ovo nikad nemojte reći 'geeketama'

Znanost, matematika i tehnologija su muški posao - jedna je od predrasuda koje su ostale gotovo nepoljuljane čak i u 21. stoljeću. Međutim, sve je više inicijativa koje to žele promijeniti, od male škole programiranja za djevojčice uz vodstvo omiljenih animiranih princeza do konkretnih akcija koje ženama s tehnoloških sveučilišta pomažu da se bolje snađu u pretežno muškom okruženju.

15. travnja 2015 14:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedan od načina je i da se čuje glas onih koje su već tamo - mnoge znanstvenice, programerke ili voditeljice projekata u IT tvrtkama otvoreno pišu o tome. Jedna je studentica informatičke tehnologije za Huffington Post popisala uvredljive opaske koje je čula od svojih kolega, a na popisima se najčešće nalaze ove:

1. Ne izgledaš kao programerka

Rečenica koju čuju djevojke i žene koje izgledaju - kao djevojke i žene! Pa se ne uklapaju u stereotip da su programerke kratkokose, neženstvene, tetovirane i neugledne. Iako se čini površnim komentarom o izgledu, ženama predstavlja stvarni problem u poslovnom okruženju - ako izgledaju ženstveno kolege ih ne doživljavaju ozbiljno.

2. Gdje si to naučila?!

Nema mjesta čuđenju, djevojkama ne trebaju super moći kako bi naučile programirati, mogu to naučiti na jednak način kao i dečki.

3. Mogu li sad pričati s tvojim šefom?

Za djevojke koje rade u tehnologiji ili znanosti gotovo svakodnevno poslovni suradnici misle da su zapravo tajnice i traže da o poslu razgovaraju sa njihovim šefom. Kad uspiju objasniti da su one ta odgovorna osoba, vjeruje im se manje nego muškim kolegama.



4. Ti si prava \'geeketa\'

Momci iz IT-a često s omalovažavanjem gledaju na \'geekete\', cure koje vole tehnologiju, stripove, SF i sve karakteristično za geek kulturu jer kreću od predrasude da se djevojke prave kako to vole da bi \'upecale\' nekog geeka. A kad nekoj curi kažu da je ona prava geeketa, to bi trebao biti kompliment. Izgleda da nije jer sve kreće od krive pretpostavke da je gotovo pa nemoguće da djevojke doista uživaju u tim interesima.

5. Bez uvrede, ali zovi me kad trebaš pomoć.

OK, lijepo je ponuditi kolegama pomoć, ali ako rečenica kojom se pomoć nudi počinje s \'Bez uvrede\' to znači da onaj koji je nudi kreće od pretpostavke da ima posla s inferiornom osobom za koju je siguran da ne može sama obavljati zadatke i da će joj pomoć sigurno trebati.

Kako biti ljubazan i dobar kolega, a opet ne uvrijediti kolegicu? Sve žene iz svijeta tehnologije daju uvijek isti, vrlo jednostavan savjet - pitajte se biste li istu rečenicu izrekli i kolegi. Ako je odgovor da - nije uvredljivo.

L.B./izvor: 24sata via Huffington Post
foto: Shutterstock

Još vijesti