Mojfaks.hr u Vijesti

Studentica teologije ide u zatvor zbog domoljubnih stihova

- Nije stvar u novcu, nego u principu! Vodite me zatvor, ja vam kaznu neću platiti! - poručila je organima reda Kristina Ćurković, nakon što je dobila rješenje o novčanoj kazni za prekršaj kojega je nedavno počinila na Markovu trgu u Zagrebu.

24. kolovoza 2013 21:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kristina je, naime, na vrata kućnoga broja 1, na adresi na kojoj radnim danima obitavaju hrvatski premijer i njegovi ministri, uz pomoć čekića i čavla pribila papirić sa stihovima koji, ako je dopušteno primijetiti, u preporodnom zanosu romantika iz 19. stoljeća zazivaju paženje na trobojnicu (\'po tome stijegu danas gaze i tuđe boje izdajnici viju\') i zaštitu naroda koji je, piše pjesnikinja, \'štitom srcem stao/da bi danas ovo bilo tvoje/da bi se i ti Hrvatom zvao\', piše Slobodna Dalmacija.

Mlada aktivistica, studentica teologije na splitskom Katoličko-bogoslovnom fakultetu i atraktivna Hercegovka, u javnosti se prvi put pojavila kao performerica koja je, u društvu kolegice Anite Barišić, jajima zasula HDZ-ove izaslanike na stranačkome skupu u Omišu.

Kristina Ćurković za sebe kaže da je prije svega katolkinja, a tek potom Hrvatica, koja voli sve što vole mladi, a najviše gusle i gangu. Premda joj je lijepo u Splitu, najsretnija je u prirodi, pogotovo kad, poput prave Heidi iz Kazaginca, trči livadama, šeta šumama, pravi vijence od cvijeća i lovi leptire. Osjetljivo je biće, pa je, veli, boli nepravda učinjena prema hrvatskim djedovima i očevima u obrambenim ratovima, a posebno joj srce probada genocid nad Hrvatima od 1945. do 1995. godine.

Skinula EU zastavu

Europsku uniju ne može okom vidjeti. Prvo je sa splitske Banovine skinula plavu zastavu sa žutim zvjezdicama - za koju je, a to Kristina kao velika katolkinja sigurno zna, njezin autor Arsene Heitz inspiraciju dobio gledajući Gospin lik - da bi tu istu zastavu, s dodatkom velike crvene petokrake, nakon nekoliko dana ritualno pokidala. Trenutačno je aktivna članica Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, a brani ga, razumije se, od uvođenja ćirilice.

Kaznu za remećenje javnoga reda i mira, 1200 odrezanih joj kuna, ni u snu neće platiti. Radije će u zatvor. A s obzirom na količinu crnila kojega preko društvenih mreža zagovara, mogli bi joj organi reda još koji put zakucati na ćeliju, pa u njoj možda i koji dan duže ostane.

Slobodna Dalmacija
Foto: Facebook

Još vijesti