Mojfaks.hr u Vijesti

Studentice i studenti poručuju Mrsiću: Ne izrabljujte nas!

'S jednim se ipak slažemo s vama, ministre – rad kakav vi predlažete nije volontiranje. Koncept koji vi predlažete najtočnije je nazvati rad bez zasnivanja radnog odnosa – mi dodajemo još i potplaćeni, izrabljivački, ponižavajući rad', poručile su studentice i studenti Mrsiću.

25. travnja 2012 12:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentice i studenti Plenuma zagrebačkoga Filozofskog fakulteta odlučili su reagirati otvorenim pismom ministru Mrsiću, koji je predlagač i glavni medijski promotor spomenutog zakona, prenosi danas.net.hr.

Korist poslodavcima, a šteta studentima

"Ministre, kako iz vaših izjava saznajemo da se Prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja namjerava staviti u saborsku proceduru, želimo izraziti kako zakonske odredbe koje se predlažu smatramo potpuno neprihvatljivima, u svakom smislu lošim i štetnim po one na koje se odnose, a to smo mi, studentice i studenti koji ćemo kroz sljedećih nekoliko godina završavati svoje studije, koji želimo raditi i za svoj rad biti plaćeni", ističu u pismu.

Kako su naveli, zakonski okvir koji se predlaže u potpunosti ide u korist privatnih poslodavaca, a na štetu studenata i učenika, budućih radnika, kao i na štetu države i društva u cjelini.

Zakon ne može smanjiti nezaposlenost


Ono što je možda i najvažnije, ističu studenti, jest to da najavljeni zakon uopće ne može smanjiti nezaposlenost, upravo suprotno, može je samo povećati. Kako su istaknuli, on poslodavcima omogućuje da određenu količinu rada delegira nezaposlenim pripravnicima, umjesto da za taj isti rad plaća svoje zaposlenike. "Namjera je vladajuće elite da ovim zakonom nezaposlenošću manipulira, da je statistički umanji, da fragmentira kategorije nezaposlenosti i stvori nove oblike nesigurnog i potplaćenog rada te na taj način međusobno antagonizira skupine radnika koje je onda lakše izrabljivati", priopćili su.

To je potplaćeni, izrabljivački i ponižavajući rad

"S jednim se ipak slažemo s vama, ministre – rad kakav vi predlažete doista je promašeno zvati volontiranjem. Volontiranje podrazumijeva dobrovoljan, društveno koristan rad – koncept koji vi predlažete nije ni jedno ni drugo, i zaista ga je najtočnije zvati rad bez zasnivanja radnog odnosa – mi dodajemo još i potplaćeni, izrabljivački, ponižavajući rad bez zasnivanja radnog odnosa", navode studenti dodajući kako već i sam termin ukazuje na paradoksalnost predloženog koncepta – nezaposlenost se namjerava smanjiti ne-zapošljavanjem.

 "I zbog toga vam, ministre, poručujemo:
Ne pristajemo na izrabljivanje i iskorištavanje, ne pristajemo na političko-medijske ucjene – želimo raditi i za to biti pošteno plaćeni!"

>> Cijeli članak pročitajte na danas.net.hr

Izvor: danas.net.hr

Još vijesti