Mojfaks.hr u Vijesti

Studentska soba tri sa tri – kako je organizirati?

Preseljenje u malenu studentsku sobu za mnoge je pravi šok. Ipak, radi se o najjeftinijem rješenju pa ne čudi da se svake godine u studentskim domovima traži mjesto više. No, kada krene gomilanje stvari koje donesemo od kuće, uvidimo kako je to veoma malen prostor u koji stane samo najnužnije. 'Manje je više' neka bude vaša misao vodilja kod uređenja ovog životnog prostora.

23. studenog 2012 10:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već ste vjerojatno u rujnu sobu nakrcali svime i svačime i ne čudi ako sada preskačete preko stvari ili, pak morate izbaciti pola stvari iz malog ormara kako biste došli do onoga što vam treba. Stoga je sada pravo vrijeme za uređenje i stavljanja u red male studentske sobe jer uskoro ćete na božićne praznike pa možete kući odnijeti baš sve što vam je višak.

Što vam doista treba?

Do sada ste već vjerojatno shvatili što vam doista treba u studentskoj sobi, a što je pravi višak. Razmislite baš o svemu, prvenstveno o odjeći i obući, a potom i dodacima poput sušila za kosu, mikrovalke i sličnog. Ono što niste koristili tjednima sigurno nećete koristiti ni kasnije pa je najbolje da vratite kući ili date prijateljici studentici kojoj će poslužiti.

Dijelite stvari s cimerom/cimericom

Ako i vi i vaš/a cimer/ica imate svatko svoju mikrovalnu ili sušilo za kosu očito ste se nakrcali stvarima. Puno je razumnije rješenje ako svatko donese nešto što možete zajednički koristiti jer ćete tako uštedjeti na životnom prostoru i moći dodati još koju sitnicu koja inače ne bi stala u sobu.

Organizirajte svoje stvari

Iako je ormar malen i na prvi se pogled čini da ne može u njega stati previše stvari, najbitnija je stavka dobra organizacija. Podijelite ormar na zone i u svaku stavljajte određenu vrstu odjeće, primjerice iza neka idu deblje majice, naprijed majice kratkih rukava, gore haljine, dolje hlače i tako redom. Također, dobro je sitne stvari stavljati u pretince, a za to vam mogu poslužiti i stare kutije od cipela – u jednu možete složiti gaće, u drugu čarape i tako redom. I obuća treba biti na jednom mjestu, najbolje u nekoj većoj kutiji.

Ono što je posebno bitno jest da treba ostati organiziranim cijelo vrijeme. Dakle, kada vraćamo stvari, treba ih vratiti na njihovo mjesto i to odmah. Ako kažete: \'Ma, sutra ću, sad sam preumoran/na!\' vjerojatno će se cijeli sistem raspasti. Iako u početku ovo može biti naporno, s vremenom ćete znati gdje je što i zatvorenih očiju.



Iskoristite svaki prazan prostor

Ako vam je u sobi kofer u kojem ste donijeli stvari od kuće, nemojte ga držati praznim. U njega uvijek stanu stvari koje odmah ne koristimo, primjerice čista posteljina, ekstra jastuk ili deka, velika zimska jakna. I ispod kreveta može mnogo toga stati, samo prije sve očistite od prašine, a potom stvari složite u kutije i gurnite ispod. Ako ima prostora na ormaru, i njega iskoristite na sličan način.

Koristite multifunkcionalne uređaje

Uređaji koji imaju samo jednu funkciju zauzimaju prostor, a nisu nam dovoljni pa ih nadograđujemo novim uređajima što u konačnici može dovesti do prave gužve u maloj studentskoj sobi. Najbolje je koristiti multifunkcionalne uređaje – primjerice umjesto da posebno imate toster, kuhalo za vodu i jedno električno kolo za kuhanje, bolje je imati samo jedan uređaj – mikrovalnu. Također, umjesto da na stol uparkirate printer, kopirku i skener, bolje je imati samo jedan uređaj koji radi to sve.

N.LJ.J.

Foto: sxc.hu, photoxpress.com

Još vijesti