Mojfaks.hr u Vijesti

Studentski centar napokon popustio - cijene smještaja ipak povoljnije!

Na sastanku održanom 10. veljače u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na kojem su sudjelovali predstavnici studenata, predstavnici Studentskog centra i ministar prof.dr.sc. Predrag Šustar osnovano je Povjerenstvo za izradu prijedloga cijena studentskog smještaja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

12. veljače 2016 10:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Za članove povjerenstva ministar je imenovao po dvoje predstavnika Studentskog zbora, Studentskog centra i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Zadaća Povjerenstva bila je prikupiti podatke o financiranju studentskog smještaja, raspraviti opravdanost trenutnih cijena smještaja u odnosu na financijsku održivost djelatnosti i kvalitetu smještaja, te pripremiti prijedlog cijena smještaja koje bi osigurale jednak pristup visokom obrazovanju i financijsku održivost djelatnosti studentskog smještaja, objavljuju iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Povjerenstvo za izradu prijedloga cijena studentskog smještaja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu kojeg čine predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu dana 11. veljače 2016. godine u 13:00 održali su sastanak vezano uz problematiku cijena studentskog smještaja i nakon analize podataka koje su iznijeli predstavnici Studentskog Centra i studenata, iznesenih stavova svih predstavnika i rasprave o cijenama smještaja, a sa ciljem sprječavanja gubitaka djelatnosti smještaja u sljedećem razdoblju, usuglasili su se oko sljedećih zaključaka:

* Uzimajući u obzir povećanje subvencije smještaja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz 2015. godine, godišnje gubitke djelatnosti smještaja u prethodnim godinama, uštedu troška energije koja bi trebala uslijediti zbog rekonstrukcije, kao i troška amortizacije od 15 milijuna kuna koje će Studentski centar ulagati u studentski smještaj na godišnjoj razini, uslijed rekonstrukcije prihod od studentske participacije u djelatnosti smještaja trebao bi biti povećan za ukupno 10 milijuna kuna.

* Cijene studentske participacije u domovima koji nisu bili obuhvaćeni rekonstrukcijom trebale bi ostati iste kao i u 2015. godini.

* Studentski centar se obvezuje da će na poslovanju racionalizacijom troškova postići uštede u iznosu 1,7 milijuna kuna.

* Uzevši u obzir točku 1. i točku 3. povećanje participacije studenata trebalo bi iznositi na godišnjoj razini 8,3 milijuna kuna.

* U skladu sa gore navedenim točkama i podacima koje su iznijeli predstavnici Studentskog centra i studenata Povjerenstvo predlaže sljedeće cijene smještaja:



* Povjerenstvo predlaže ministru da se razmotri opravdanost studentskih participacija u studentskom smještaja na razini Republike Hrvatske.

* S obzirom da je izračun povećanja od 10 milijuna kuna izračunat na bazi studentske participacije po predloženim cijenama za cijelu godinu, Povjerenstvo predlaže da se studentima kod izdavanja sljedećih računa uzme u obzir razlika koju su platili u odnosu na prethodne cijene smještaja.

Ovaj prijedlog Povjerenstva biti će upućen Sanacijskom vijeću Studentskog centra koje će odluku dati ministru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr.sc. Predragu Šustaru na suglasnost, koji su naznačili da će potvrditi odluke donesene od strane Povjerenstva.

Ovim putem Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa domskim odborima želi izraziti zahvalnost svim studentima uključenima u prosvjed zbog uloženog truda, povjerenja i strpljenja, a ponajviše ministru Predragu Šustaru na pokazanoj spremnosti za rad i rješavanje problema u najkraćem mogućem roku vezanih za studentski standard.

L.B./izvor: szzg.hr
foto: arhiva, szzg.hr

Još vijesti