Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nestala 62 milijuna kuna? Uprava SC-a dala Zboru 'cipelicu', a studenti ih optužili za 'zamračivanje' novca: 'Ministarstvo/Vlada rade protiv interesa studenata'

MojFaks | Vijesti, 08.06.2020.Nestala 62 milijuna kuna? Uprava SC-a dala Zboru 'cipelicu', a studenti ih optužili za 'zamračivanje' novca: 'Ministarstvo/Vlada rade protiv interesa studenata'

Posljednjih mjeseci Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu vodi bitku sa Studentskim centrom.

U Facebook objavi od 4.lipnja, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ponovno je izrazio nezadovoljstvo ponašanjem uprave Studentskog centra. I dok iz zbora već tjednima iznose prijedloge na koji način bi se život studenata mogao unaprijediti te kako dalje s obzirom na trenutnu situaciju što se tiče pandemije koronavirusa i povratka u domove, s posebnim naglaskom na plaćanje smještaja, čini se da odgovorni iz SC-a ove probleme ne percipiraju jednako važnima. Barem tako tvrde iz Zbora.

...Studenti sve žešće protiv SC-a! Bojkot plaćanja i otvoreno pismo Vladi: 'SC je maćeha studentima, KONTROLIRAJTE kako rade'...


Na sastanku kojemu su prošloga četvrtka trebali prisustvovati članovi ovog Studentskog zbora i članovi uprave Studentskog centra planiralo se razgovarati o pitanjima naplate smještaja, budućih prijava za smještaj te općenito interesu studenata. Uprava SC-a nije se pojavila na sastanku, a iz Zbora poručuju da nisu pretjerano iznenađeni njihovim nedolaskom.

"No ono što nas je zateklo i neugodno iznenadilo je to kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na čelu s Blaženkom Divjak, ne poznaje Zakon, a sami su sudjelovali u radu i donošenju istoga. Studentski centri u Zagrebu po čl. 14. st. 2. Zakona o obavljanju studentskih poslova (1. slika u privitku), dužni su sav prikupljeni prihod od posredovanja uložiti u unaprjeđenje studentskog standarda. Za 2019. godinu, prihod od posredovanja SC-a Zagreb iznosi 73 milijuna HRK (2. slika u privitku), a iznos koji je SC Zagreb uložio nije niti 11 milijuna HRK (3. slika u privitku)", napisali su.


izvor: Facebook@SZZG

"Gdje je ostatak od 62 milijuna HRK?! Gdje je unaprjeđenje u studentskom standardu, kada na službenim stranicama SC-a u financijskim izvještajima (4.slika u privitku) praktički nema pomaka u imovini naspram prethodne godine?! Zašto Ministarstvo radi kontra studenata? Zašto donose korisne zakone, ako ne misle provoditi ili nadzirati provođenje istih?!", pitaju se u objavi na Facebooku.


...SC odlučio koliko će i kome pojeftiniti smještaj u domovima: Provjerite koliko će vaša soba koštati u ožujku...


Iz Zbora su pozvali kolege da izraze svoje mišljenje o ovoj temi, ali ih i potaknuli i na zajedničku borbu. 

"S tom količinom novca bismo mogli digitalizirati cijelo Sveučilište i u potpunosti smanjiti nepotrebne odlaske u administraciju i troškove iste. Dosta nam je indeksa, plaćanja potvrda i donošenja ugovora u Studentski centar. Mogli bismo uvesti mogućnost plaćanja u menzi putem iksice, opremiti studentsku ambulantu i još brojne druge stvari", poručuje Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

A.Z.
izvor: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu @Facebook
foto: arhiva, MojFaks


studentski zbor sveučilišta u zagrebustudentski centarstudentiuprava scsastanakKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se