Mojfaks.hr u Vijesti

Studiranje s povlasticama – evo zašto je dobro biti student

Biti student, osim mnogobrojnih studentskih obveza, sa sobom nosi i mnoge privilegije - poput različitih popusta za npr. ulaznice za pojedine koncerte ili različite popuste u prometu.

13. prosinca 2012 13:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Evo nekih popusta na koje imaju pravu svi redovni studenti:

Popust na tramvajske karte - mjesečne i godišnje
Koliko god nam se njihova cijena i s popustom činila previsoka, ipak je dosta manja od one koju bi trebala platiti većina građana, a moguće je i plaćanje na rate.

Popust za kazališne predstave
Studenti, u većini kazališta, mogu ostvariti i popuste do čak 50% za kazališne predstave. Uz predočenje indeksa ili iksice.

Popust na autobusne i željezničke karte
Mladi do 26 godine života, uz predočenje iskaznice K-33, imaju popust od 30% pri kupnji karte za vlak. Pojedini autobusni prijevoznici studentima daju popust pri kupnji povratnih, ali i jednosmjernih autobusnih karata.

Popusti u frizerskim salonima, teretanama
I u različitim uslužnim djelatnostima studenti ostvaruju zamjetne popuste. Posebice u teretanama u sklopu studentskih domova.

Popusti u kinima, knjižarama, knjižnicama
Pojedina kina nude mogućnost izrade studentske iskaznice i uz njeno predočenje, jeftiniju kupnju kino-ulaznica. Godišnja članarina u NSB-u za redovite studente iznosi 50 kn.



Popusti u trgovinama
U određenim trgovinama , studenti pri kupnji mogu ostvariti određeni popust. Uz predočenje iksice ili indeksa.

Popusti pri kupnji karata za muzej i škole stranih jezika
Ovisno o muzejima, neki čak nude i besplatan ulaz za studente. Drugi pak i do pola umanjenu cijenu za ulaznicu za muzej.
Pojedine škole stranih jezika za tečaj stranog jezika, studentima nude popust i do 50 % za učenje drugog stranog jezika u istoj.

Popusti na medicinske usluge
Ako se odlučite za privatnog liječnika ili stomatologa, neki od njih imaju posebne popuste za studente.

Putovanja
Danas postoje i mnogobrojne studentske agencije koje nude najpovoljnije cijene aranžamana - od samog puta pa do smještaja u studentskim hostelima diljem svijeta.

>> Više: Kamo za Novu godinu? Evo nekoliko prijedloga za putovanja!

Međunarodna studentska iskaznica - ISIC
Jedina je međunarodno službeno priznata identifikacijska iskaznica sa strane UNESCO-a. Svaka osoba starija od 12 godina može ju izraditi. Nije važno jesi li redovan ili izvanredan student. Njome ostvaruješ mnogobrojne popuste.

Kada je riječ o studentskim popustima, svakako moramo spomenuti i mogućnost rada preko Student servisa,  brzog i jeftinijeg interneta za redovne studente te klopanje u studentskim menzama po pristupačnim cijenama.

Ponekada je stvarno lijepo biti student, zar ne?

Dragana Bosanac
Foto: photoxpress.com

Pročitaj još...
Ljubav doma, a vi na faksu – kako održati vezu na daljinu?
Učenje uz glazbu - dobra ili loša ideja? Evo nekoliko prijedloga...

Još vijesti