Mojfaks.hr u Vijesti

Studirao samo 2 tjedna, a mora platiti cijelu školarinu

Stigla je presuda nadležnog suda u slučaju studenta koji je nakon samo dva tjedna odlučio odustati od studiranja na tom fakultetu. Iako je na fakultetu studirao manje od mjesec dana, morat će platiti cijelu godinu...

6. listopada 2015 13:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Shvatio je da taj fakultet nije za njega, ali svejedno će morati platiti cijenu godišnje školarine...

Presudom varaždinskoga Općinskog suda određeno je da se na snazi održava platni nalog iz rješenja o ovrsi kojim je studentu (M.Đ.) naloženo da varaždinskoj visokoškolskoj ustanovi plati 3.000 kuna s kamatama zbog neplaćene školarine.

Ustanova, prvotno ovrhovoditelj, podnijela je prijedlog za ovrhu, na koju je student uložio žalbu, navodeći da je točno da je upisao akademsku godinu te je na upisu platio 3.000 kuna i troškove upisa.

No dva tjedna nakon predavanja shvatio je da je pogriješio i da taj fakultet nije za njega te je odustao na samom početku. Zbog toga mu nije jasno zašto bi morao platiti preostalih 3.000 kuna školarine, već smatra da je on taj koji je izgubio jer je uplatio 3.000 kuna za dva tjedna školovanja. Također je naveo da je nezaposlen i ne može platiti preostali dug.

Sud je tijekom postupka utvrdio da je student zaključio ugovor kojim je cijena školarine utvrđena u iznosu od 6.000 kuna, koji se može uplatiti jednokratno ili u dvije rate. Ako prekine studij, student se potpisom ugovora odriče prava na povrat cijelog ili dijela uplaćenog iznosa te je potpisivanjem ugovora prihvatio ugovorne obveze.

"Sud je utvrdio da se student obvezao platiti 6.000 kuna školarine te je podmirio prvu ratu od 3.000 kuna i troškove upisa, no tužitelju je ostao dužan platiti preostali dio školarine. Taj iznos nije podmirio ni kada mu je stigla opomena, a neplaćanje je pravdao napuštanjem školovanja i nezaposlenošću. Sud smatra da je student dužan platiti taj iznos jer se na to obvezao ugovorom. Prekid i odustajanje od studija nije opravdani razlog neplaćanja školarine jer su stranke ugovorom uredile odnose i u znak prihvaćanja ugovor i potpisale", stoji u obrazloženju presude.

L.B./izvor: Varaždinske vijesti
foto: Freeimages

Još vijesti