Mojfaks.hr u Vijesti

Studirate i imate bebu? Nije baka-servis, ali dobro će doći: Evo kako do financijske potpore

Studentski život nije jednostavan, no unatoč svim obavezama i opterećenjima, neki se kolege odluče baš u ovom periodu života – zasnovati obitelj! Ovo je prilika za njih.

28. Siječnja 2020 12:19
Studirate i imate bebu? Nije baka-servis, ali dobro će doći: Evo kako do financijske potpore

Studirate i imate bebu? Nije baka-servis, ali dobro će doći: Evo kako do financijske potpore Foto: MojFaks

Studentske su ljubavi nekada, mnogo češće nego danas, završavale brakom. Jeste li znali da su šezdesetih godina 20. stoljeća studentski s djecom mogli smjestiti u posebne bračne paviljone? Danas je to zbilja rijedak scenarij, no u prošlome stoljeću očigledno je bio češći. Mladi koji još tijekom studiranja dobiju djecu, život preko noći postaje puno kompliciraniji. Zamislite da uz studenstke obaveze morate još i brinuti za maleno dijete?

...Bračni paviljoni: smještaj za studente roditelje...


Često pišemo o studentima-roditeljima, posebice o majkama koje uspješno odrađuju svoje fakultetske obaveze, kao i one koje ih čekaju kad se s faksa vrate kući. Kako smo dosad imali prilike doznati, nijedna od njih ne bi mijenjala svoju situaciju i kaže da se uz dobru organizaciju sve može. No, svaka je pomoć dobrodošla – od baka-servisa koji će uskočiti kad treba pričuvati bebu do susretljivih profesora koji će malo fleksibilnije određivati ispitne rokove i termine konzultacija upravo ovakvim studenticama. Uza sve ove pomoći, financijska podrška također je bitna komponenta, a prepoznao je to i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci.

Naime, članovi ovog Zbora provode istraživanje vezano za studente koji su ujedno i roditelji, a sve u svrhu realizacije jednokratne financijske pomoći koju bi osigurali sa svojim partnerima, ali i daljnih projekata kojima bi se poboljšao studentski standard studenata Sveučilišta u Rijeci.

"Želja nam je pomoći svim studentima – roditeljima Sveučilišta u Rijeci te im barem malo olakšati postizanje cilja, odnosno završetak upisanog studija", kažu iz Zbora.

Ukoliko ste student – roditelj, upisan/a na neki od studija na Sveučilištu u Rijeci, ispunite obrazac kako bi pomoć pristigla u prave ruke. Imate vremena do 7. veljače.

A ukoliko vas zanima kako je to biti student-roditelj, pročitajte niže priče naših sugovornica koje su se okušale u ovom dvostrukom izazovu – stjecanja diplome i odgajanja djece, istovremeno.

...Kombinacija studija i trudnoće u Hrvatskoj je jako zahtjevna: Kako je biti mama-studentica?...


...Priče hrabrih studentica: Kako je studirati kad te kod kuće čeka dijete...



L.B./foto: Halfpoint via Shutterstock

Još vijesti