Mojfaks.hr u Vijesti

'Stvarni život' bolji je od studentskog – evo i zašto!

Već smo tisuću puta isticali prednosti studentskog života kao i onu da je vrijeme školovanja i učenja najbolje ikada. Sad je vrijeme da istaknemo još jednu stvar: period zapošljavanja nakon diplome također ima svoje prednosti o kojima se možda premalo govori i piše.

23. studenog 2015 16:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sve nas nakon diplome čeka \'stvarni\' život. Onaj osjećaj kad dobijete diplomu, kad vam fakultet ugasi mail adresu i pristup studomatu, kad počnete razmišljati o burzi i zdravstvenome osiguranju...

Možda će vam se isprva činiti kao da ste dezorijentirani i ne znate što vam je činiti, ali budite sigurni da i taj dio vašeg života krije svoje čari, jednom kad ga prigrlite i upustite se u avanturu svijeta odraslih.

1. Napokon ćete zarađivati svoj novac!

Money

Ok, možda to i neće biti neke basnoslovne cifre, ali od nekud se mora početi. Koliko god malena plaća bila – taj novac samo je tvoj, zarađen tvojom mukom, trudom i znanjem pa ga možeš trošiti kako god poželiš.

2. Veselit ćeš se blagdanima.

Nakon završetka faksa i zapošljavanja otkrit ćeš da imaš otprilike 20-ak dana godišnjeg odmora što ćeš morati pametno rasporediti. Zbog toga će ti periodi praznika zimi i godišnjeg ljeti biti posebno uzbudljivi i planirat ćeš ih pomnije nego ikada prije. Također ćeš početi više cijeniti vikende, a zdušno mrziti ponedjeljke.

3. Večeri i vikendi bit će ti relativno slobodni i neopterećeni.

Weekend

Ovo naravno ovisi o poslu koji ćeš raditi, ali uglavnom ćeš imati određeno vrijeme u danu i vikende da ih provodiš kako poželiš, ali svakako van posla i ureda. Nema zadaće, nema pisanja seminara, nema nadoknađivanja propuštenih predavanja – vrijeme za ljenčarenje ili izležavanje...kako god ti to poželiš.

4. Nema više ispita.

Nema više dana kao tijekom ispitnih rokova koje si preživio/preživjela isključivo zahvaljujući hektolitrama kave ili Red Bulla, očajnički pokušavajući naštrebati što više u što manje vremena. Nema više tjeskobe i treme kad staneš pred vrata kabineta profesora ili iščekuješ papir s ispitnim pitanjima, nema više tjelesnog, kunjanja na ranojutarnjim predavanjima koja su uvijek rezervirana za profesore/ice s najuspavljujućijim mogućim glasom. Nema više te vrste stresa!

5. Možeš živjeti u stanu bez plijesni.

New

Više nisi student i ne moraš stanovati u domu ili sobičku na tavanu ili u suterenu. Imat ćeš malo bolji budžet iz kojeg ćeš odvajati za stan, a jednog dana – ako bude sreće – kupit ćeš i vlastitu \'gajbu\'.

6. Razvit ćeš životnu rutinu.

Ok, ovo vam možda i ne zvuči jako privlačno, ali vjerujte – nakon tolikih godina života u kaosu, rutina će vam odgovarati. Ustajanje u isto vrijeme, dolazak kući otprilike u isto vrijeme, slobodni vikendi za hobije i druženja i aktivnosti koje te vesele...ovo će te možda podsjetiti na osnovnu školu, ali je zapravo prelazak na konvencionalan način života u \'stvarnome\' svijetu.

7. \'Ne mogu – radim\' kao savršen izgovor...

Ne da ti se ići na ono vjenčanje ili tulum prijatelja s kojim zbilja nemaš zajednički jezik? Više ni ne moraš! Uvijek se možeš izvući na račun posla: baš ovaj vikend moraš raditi ili si toliko puno i naporno radio/la cijeli tjedan da ti jednostavno treba miran vikend. Tko ti može proturječiti?

L.B./izvor: Independent
foto: Freeimages

Još vijesti