Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nakon diplome i zapošljavanja – šok: FER-ovac mora vratiti 81 tisuću kuna stipendije

MojFaks | Vijesti, 25.05.2018.Nakon diplome i zapošljavanja – šok: FER-ovac mora vratiti 81 tisuću kuna stipendije

Čini se da studenti trebaju biti oprezniji prilikom primanja stipendije te se raspitati što ti novci donose, odnosno, koje su njihove odgovornosti i obaveze nakon što završe fakultet. Ako budu neoprezni mogli bi završiti kao FER-ovac Patrik koji mora vratiti vrtoglavu svotu novca od stipendije jer se po završetku fakulteta nije zaposlio u svojoj županiji.

Patrik iz Koprivnice županijskoj zakladi Hrvatske gospodarske komore mora vratiti čak 81 tisuću kuna stipendije koju je dobio dok je studirao na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva jer se nakon završetka studija zaposlio u Zagrebu, a ne Koprivničko-križevačkoj županiji. Odlučio je tako Općinski sud u Koprivnici, a presuda je nepravomoćna, piše podravski.hr.

Patrik se nije zaposlio u svojoj županiji i zato mora vratiti 81 000 kuna... izvor: fer.hr

Zaklada HGK-a za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja s Patrikom je sklopila ugovor u studenome 2009. godine kojim se obvezala isplaćivati mu 1500 kuna mjesečno do srpnja 2014. godine. Patrikova obveza iz ugovora bila je završiti studij u roku i zaposliti se na području Koprivničko-križevačke županije. No, stipendist upozorava kako potonji uvjet nije mogao ispuniti jer prilikom potrage za poslom nije primio niti odbio nijednu ponudu za radno mjesto, prenosi podravski.hr. Patrik je diplomirao u roku na FER-u u srpnju 2014. godine, a od rujna iste godine zaposlen je u tvrtki Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu.

"Nakon završetka studiranja javio sam se radi zaposlenja u Podravku, Belupo i Hartmann, a išao sam i na razgovor u Podravku, nakon čega su mi priopćili da trenutno nemaju potrebe za mojim zanimanjem. Od Hartmanna i Belupa nisam dobio nikakav odgovor", svjedočio je Patrik na sudu.


...Grad utjeruje dug za stipendije: 28 bivših studenata koji nisu završili fakultete morat će vratiti lovu koju su potrošili...


Tijekom postupka svjedočila je i menadžerica iz Podravkinih ljudskih potencijala Tanja Kancijan koja je navela kako je Podravka potkraj 2014. objavila javni natječaj za zapošljavanje radnika sa završenim FER-om i to svih smjerova s radnim iskustvom. No, kako se nisu javile osobe s radnim iskustvom, zapošljavali su i one bez radnog staža.

"Patrik se nije javio na taj natječaj, iako je prethodno došao na razgovor i psihologijsko testiranje za zaposlenje u Podravki", rekla je Tanja Kancijan.

Izvor: Pixabay

U HGK-u naveli su kako su radnike tog profila tražile i tvrtke Rasco, Elektro Čelik, Avalon i Ligo grupa. Sud je zbog toga zaključio kako se ugovorom o stipendiranju Patrik doista obvezao zaposliti na području Koprivničko-križevačke županije, i to najmanje dvije godine za svaku akademsku godinu za koju je primao stipendiju, ali to nije učinio.

Zato je ovih dana presuđeno da zakladi HGK-a u Koprivnici mora vratiti 81 tisuću kuna plus kamate i sudski troškovi.

Ivana Petrić
izvor: podravski.hr
foto: MojPosao.hr


FER-ovacstipendijapresudavraćanje novcaHGKKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se