Mojfaks.hr u Vijesti

Super trik za bolje pamćenje

Najnovije istraživanje objavljeno u knjizi koja se bavi kriminalnom psihologijom potvrdilo je kako si u samo 30 sekundi možete pojačati memoriju i prisjetiti se i najsitnijih detalja koje svakodnevno zaboravljate.

2. lipnja 2015 16:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U istraživanju su sudjelovale osobe između 20 i 60 godina, a zadatak im je bio pogledati kratki film te se nakon toga prisjetiti što više detalja iz filma.


I dok je jedna polovica ispitanika prezentirala odgovor otvorenih očiju, drugi su trebali zatvoriti oči, pričekati 30 sekundi te potom odgovoriti na isto pitanje.


Druga polovica ispitanika žmireći je uspjela nabrojati gotovo 30% više detalja iz filma i to nekoliko puta za redom, uključujući i zvučne efekte i konverzacije. Stručnjaci govore kako je objašnjenje zapravo vrlo jednostavno.


Naime, zatvorite li oči isključujete mozak od nekih vanjskih utjecaja koji vas ometaju u razmišljanju. Na taj način mozak postaje fokusiran isključivo na zadatak koji mu je postavljen.


Sljedeći puta kada zaboravite gdje ste odložili ključeve, spremili skriptu ili indeks, zastanite na trenutak, zatvorite oči i detaljno ‘prekopajte’ vaše veliko spremište informacija – mozak.


L.B./izvor: Haber

Foto: arhiva

Još vijesti