Mojfaks.hr u Vijesti

Sve veća razlika: rekordan broj djevojaka upisuje fakultete

Britanska sveučilišta svoja su vrata djevojakama i ženama otvorila tek 1920. godine. Iako su žene u ove arene za borbu za obrazovanjem puštene stotinama godina nakon muškaraca, čini se da prosperiraju i cvjetaju snažnije no ikada prije.

17. kolovoza 2015 13:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ove jeseni na britanske fakultete upisao se rekordan broj djevojaka, u odnosu na kolege muškoga roda. Među 409 tisuća brucoša koji će ove jeseni krenuti u avanturu zvanu stjecanje fakultetske diplome, po prvi put u povijesti nalazi se 60 tisuća djevojaka više u odnosu na dečke.

The Times je sastavio listu "dominantno muških" i "dominantno ženskih" studija, a popis izgleda otprilike ovako:

- studiji na kojima je uvjerljivo više muškaraca su inženjerstvo i tehnologija (83.9%), računarstvo (82.9%) i arhitektura, građevinarstvo i urbanističko planiranje (65%)
- studiji na kojima je više djevojaka vezani su uz medicinu (79.49%), veterinu (76.07% girls) i obrazovanje (pedagoški i učiteljski smjerovi) (75.98%).

Je li to mnogo drugačije od situacije u Hrvatskoj? Čini nam se da nije! Prisjetimo se samo svih stereotipa vezanih uz studente injženjerstva, strojarstva ili FER-a ili pak ovog članka o sve većoj feminiziranosti medicine u Zagrebu zbog čega je ovaj fakultet ponovo uveo prijemni ispit.

...Medicina se sve više feminizira: Miličić o ponovnom uvođenju prijemnog na Medicinski fakultet...


Profesor Alan Smithers iz Centra za istraživanje obrazovanja i zapošljavanja Sveučilišta Buckingham tvrdi: "Djevojke odabiru priliku za visokim obrazovanjem u trenutku kad muškarci, koji često traže praktično, a manje akademsko, traže priliku za stažiranjem ili usavršavanjem u nekom poslu. Djevojke su češće spremne posvetiti se obrazovanju kroz dulje vrijeme."

L.B./izvor: Debrief
foto: Freeimages

Još vijesti