Mojfaks.hr u Vijesti

Sve više odličnih studenata 'puca' na stipendiju: Za 40 gradskih potpora prijavilo se trostruko više mladih

Čak 137 učenika i studenata prijavilo se za stipendije koje Grad Karlovac dodjeljuje za ovu školsku, odnosno, akademsku godinu, no bit će ih dodijeljeno ukupno 40.

7. prosinca 2017 16:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pritom je najviše zainteresiranih bilo za učeničke stipendije koje se dodjeljuju temeljem općeg uspjeha: za 8 stipendija kandidiralo se 38 učenika! Puno je više prijava nego stipendija i za studentske koje se dodjeljuju temeljem općeg uspjeha: za 10 se prijavilo njih 46, koliko je prijava stiglo i za 15 studentskih stipendija koje se dodjeljuju onima koji studiraju deficitarna zanimanja, piše KAportal.

Jedino će svi srednjoškolci koji su zatražili stipendije, a školuju se za deficitarna zanimanja, te stipendije i dobiti: njih je sedmero, koliko Grad stipendija i daje.

No, navala studenata, koji se školuju za deficitarna zanimanja, možda "natjera" Grad da iduće godine poveća broj stipendija koje dodjeljuje. Naravno, bude li novca za to. Jednom je to već učinio.

"Grad Karlovac je prateći situaciju prema potrebama poslodavaca već podignuo broj stipendija za deficitarna zanimanja za školsku/akademsku godinu 2016./2017. pa je tako 2015./2016. dodijelio 10 stipendija, a već iduće godine 15 stipendija kako je ostalo i prema trenutačnom natječaju. Što se tiče samog broja stipendija za akademsku godinu 2018./2019. za deficitarna zanimanja, povećavanje broja ovisit će o mogućnostima Proračuna za 2019. godinu. Napominjemo da je danas studentima na raspolaganju sve više izvora stipendiranja (STEM stipendije, Državne stipendije, Stipendije za djecu hrvatskih branitelja i ostalo) što otvara mogućnost da nam veći broj studenata bude obuhvaćen nekim od oblika stipendiranja", odgovorili su na upit KAportala iz Grada.

Za iduću godinu Grad je za stipendije osigurao 276.000 kuna, koliko je bilo i ove godine, a stipendira 15 učenika i 25 studenata.

L.B./izvor: KAportal
foto: ilustracija/darkoba/MojFaks

Još vijesti