Mojfaks.hr u Vijesti

Sveučilište u Zagrebu podiže kriterije za upis!

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je podići kriterije za upis na gotovo sve fakultete u ak. godini 20122013. jer se želi profilirati kao elitnije sveučilište što će biti osobito važno kada Hrvatska uđe u EU u kojoj vlada visoka razina konkurencije u kvaliteti obrazovanja, rečeno je na konferenciji za novinare u Rektoratu SUZ-a

28. studenog 2011 13:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jača matematika, hrvatski i strani jezik

To će se posebno odraziti u zahtjevima brojnih tehničkih fakulteta koji će od učenika tražiti da polože višu razinu A matematike umjesto dosadašnje B te više humanističkih za koje će trebati položiti razinu A iz hrvatskog jezika.

Razina matematike bit će u odnosu na prošlu godinu podignuta na 12 sastavnica Sveučilišta – na svim studijskim programima Arhitektonskog, Ekonomskog, Građevinskog, Grafičkog, Medicinskog, Učiteljskog, Veterinarskog, Stomatološkog i Fakulteta prometnih znanosti. Agronomski fakultet višu razinu matematike tražit će za upis na dva studijska programa – Hortikulturu i Krajobraznu arhitekturu, a Filozofski i Hrvatski studiji za studij Psihologije.

Razina Hrvatskog jezika bit će podignuta na razinu A na osam sastavnica Sveučilišta – na Akademiji dramske umjetnosti, Geodetskom, Arhitektonskom, Medicinskom, Stomatološkom, Katoličkom bogoslovnom (na četiri programa), Agronomskom (na tri programa) i na Modnom dizajnu Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Razina stranog jezika podignuta je na četiri sastavnice - na Arhitektonskom, Medicinskom, Stomatološkom i Veterinarskom fakultetu.

Elitnije sveučilište

Predsjednik Radne skupine za državnu maturu dr. sc. Antonije Dulčić, profesor na PMF-u, rekao je da je radna skupina, osnovana prije tri godine, u proteklom razdoblju pratila rezultate upisa i uspješnost studenata i na temelju povratnih informacija zaključila da bi kriterije svakako trebalo povisiti.

\'Za ovu godinu smo predložili da se kriteriji postrože barem na Sveučilištu u Zagrebu koje se po napucima Senata želi profilirati kao jedno elitnije sveučilište\', rekao je dr. Dulčić koji smatra da će ovaj potez prepoznati i sami učenici. \'Ako se budu htjeli upisati na Sveučilište, oni će znati da se upisuju na elitnije sveučilište. Hrvatskoj je potrebno jedno sveučilište koje će mladima ulijevati povjerenje da se školuju u dobroj ustanovi\', rekao je istaknuvši da će takav duh kompetitivnosti biti osobito važan kada Hrvatska uđe u EU.

Pad kvalitete studenata

Neki profesori na PMF-u još su u lipnju uputili apel da se razine znanja iz matematike na državnoj maturi povećaju za najmanje 40 posto ističući da će u protivnom doći do intelektualne devastacije budućih generacija jer su studenti tog fakulteta proteklih godina pokazali ozbiljan pad u kvaliteti i uspjehu.

> > > cijeli članak pročitaj na tportal.hr

Još vijesti