Mojfaks.hr u Vijesti

Svjetska nagrada za inovaciju u rukama hrvatskih studenata

Filip Degoricija, student Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta i Matija Jakšić, student Kineziološkog fakulteta (smjer – sportski menadžment) osvojili su prestižno, drugo mjesto na svjetskom natjecanju u inovacijama 'Henkel Inovation Challenge' koje se održalo u Varšavi u Poljskoj. Studenti su izumili energetski učinkovitu foliju 'Persil Foils' pomoću koje se skidaju sve mrlje s odjeće i njome odnijeli drugo mjesto na natjecanju.

15. svibnja 2012 11:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zadatak je bio izumiti proizvod koji će biti popularan na tržištu 2030. godine, dakle za gotovo dvadeset godina. Osim što se trebao izumiti proizvod, trebalo je misliti i na to kakvo će tržište tada biti te koje bi se nove tehnologije tada mogle koristiti i posebno paziti na očuvanje okoliša. U nihovom je timu bila i Helena Grahovac, direktorica Henkela Croatija, a tim su nazvali \'Futur Manufaktur\'.

>> Studiraš ili planiraš na faks? Pregledaj popis fakulteta, skripte, studentske domove, poslove

Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta za svoje studente redovito organizira različita predavanja stručnjaka te studente informira o međunarodnim natjecanjima, a jedno od njih je i Henkel Inovation Challenge. Povodom ovog dođaja na fakultetu je održana prezentacija, a dvojici se studenata natjecanje učinilo kao odlična mogućnost za pokazivanje znanja engleskog jezika i prezentiranja, ali i upoznavanja novih ljudi te stjecanja novih iskustava. I, mogli bismo reći, sve ostalo je povijest.

Pobjednici Kinezi

Ako se pitate tko su pobjednici ovog zaimljivog natjecanja koje se održalo peti put za redom, to su dvojica studenata iz Kine. Prvo su mjesto osvojili za svoj proizvod \'Loctite Watts\' koji toplinsku energiju koja se dobija radom nekog uređaja pretvara u korisnu energiju.

Pobjednici su dobili put oko svijeta, a hrvatski tim putni vaučer te ih uskoro očekuje put u Düsseldorf gdje će imati sastank s predsjednikom Uprave Henkela.

Natjecanje je trajalo dva dana, a prvi dan svih dvadeset timova imalo je prezentaciju svojih proizvoda te je sljedeći dan bilo finale. Prošlogodišnji je pobjednik bio iz Poljske zbog čega se ovogodišnje natjecanje održalo u toj državi, što znači da će sljedeće godine biti u Kini.

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com


Pročitaj još...
Besplatna aplikacija za online usporedbu fakulteta
Što izbjegavati na spojevima dok ste na faksu?
Što studentice dulje studiraju, to rjeđe koriste kondome

Još vijesti