Mojfaks.hr u Vijesti

Talijansko sveučilište sva predavanja prebacuje na engleski

Jedno će poznato talijansko sveučilište prebaciti sva svoja predavanja s talijanskog na engleski jezik ističući da im ne preostaje opcija kako bi postali konkurentniji na svjetskom tržištu. Radi se o sveučilištu Politecnico di Milano koji će počevši od 2014. godine većinu predavanja održavati na engleskom, umjesto kao do sada, na talijanskom.

22. svibnja 2012 11:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Odluka je podigla mnogo prašine na samom sveučilištu, a mnogi profesori su je nazvali diktatorskom. Također, oko tristo profesora potpisalo je peticiju protiv ove odluke nazivajući je prouustavnom.

Ovo je sveučilište poznato po svojim građevinskim, strojarskim i informatičkim programima te ga pohađa oko 36,000 studenata. Također, sam Milano poznat je po nekim od najvažnijih talijanskih ikona, kao što su opera La Scala, nogometni stadion San Siro te svjetskom modnom showu.

Giovanni Azzone, rektor sveučilišta je rekao: \'Današnja se sveučilišta nalaze u kompetitivnijem svijetu i ako želite ostati u utrci s drugim sveučilištima, nemate drugih opcija od ove. Uvjereni smo da će naša predavanja biti međunarodna predavanja, a jedini način da se to postigne je nastava na engleskom jeziku!\'

Engleski – jezik niske definicije


Emilio Matricciani, jedan od profesora na ovom sveučilištu o svemu je rekao: \'Stvar je u tome da je engleski nametnut studentima  poput jezične diktature, a posebno je važno jer se radi o engleskom niske definicije. Naime, kada našim studentima pričate na talijanskom, radi se o jeziku visoke definicije, a to je kao da gledate film koji ima jasnu sliku s veoma izraženim bojama. S druge strane, kada im pričate na engleskom čak i naši najveći napori dovode do toga da im se čini kao da gledaju film u crno – bijeloj tehnici i to sa zamagljenom slikom!\'

Cijela je priča stekla mnogo pozornosti i na društvenim stranicama gdje je jedni komentiraju na talijanskom, a drugi na engleskom jeziku te su jedni razočarani, a drugi oduševljeni. Jedan je student napisao komentar: \'Ovo je kraj talijanskog jezika.\'

Iako je ova odluka u Italiji popraćena s mnogo dramatike, u kontinentalnom dijelu Europe postoji oko 4,500 sveučilišta na kojima se predavanja održavaju na engleskom jeziku već niz godina, a također nisu rijetkost ni predavanja na engleskom po skandinavskim sveučilištima. Ovaj se trend širi i na Aziju, posebno Južnu Koreju.

Mnogi smatraju da su predavanja na engleskom jeziku prednost jer će studenti koja završe takve fakultete lakše naći posao bilo gdje na svijetu. No s druge strane evidentno je slabljenje lokalnih jezika, a mnogi od njih i ovako su bili ugroženi te također ovo znači i slabljenje lokalnih kultura.

\'Veoma je važno da danas imamo izbor. Možemo ostati izolirani u svojoj državi, što nije realno u današnjem svijetu. Drugi izbor je da se otvorimo i radimo u međnarodnom kontekstu. Ako to ne učinimo, ostat ćemo izolirani, što nije dobro za državu poput Italije\', zaključio je rektor Azzone.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com



Još vijesti