Mojfaks.hr u Vijesti

Taman prije snijega! Novo u HŽ-u: Ako vam vlak kasni više od 60 minuta – slijedi povrat novca

Od 4. prosinca putnici koji koriste usluge Hrvatske željeznice ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje od 60 do 119 minuta. Naknada im se isplaćuje u visini od 25 posto cijene karte, a rok za isplatu naknade je mjesec dana od podnošenja zahtjeva.

5. prosinca 2019 11:49
Taman prije snijega! Novo u HŽ-u: Ako vam vlak kasni više od 60 minuta – slijedi povrat novca

Taman prije snijega! Novo u HŽ-u: Ako vam vlak kasni više od 60 minuta – slijedi povrat novca Foto: MojFaks

Od danas na snagu u cjelosti stupa Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu, piše N1. Prema njemu, putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje od 60 do 119 minuta kada im se isplaćuje naknada u visini od 25 posto cijene karte dok za ona dulja od 120 minuta kašnjenja, slijedi isplata u visini 50 posto cijene karte.

Kako bi ostvarili ovo pravo, putnici trebaju priložiti originalnu kartu koju je ovjerio vlakopratitelj u vlaku ili blagajnik, a zahtjev i tako ovjerenu kartu poslati poštom na adresu: HŽ Putnički prijevoz, Prodaja i marketing, Strojarska cesta 11, 10 000 Zagreb.

Isplata naknade, kako se navodi, ne odnosi se na subvencionirane karte, kao i one koje su prodali drugi željeznički prijevoznici te karte željezničkih radnika za odlazak na posao ili službeno putovanje. Naknad za kašnjenje se isplaćuje u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava putnika.

Naknada za kašnjenje koja iznosi manje od 4 EUR (u kunskoj protuvrijednosti) neće biti isplaćena, a zahtjev za ostvarivanje prava putnik može preuzeti na stranicama HŽ Putničkog prijevoza.

Umjesto naknade za kašnjenje putnik može odabrati vaučer za putovanje u vrijednosti naknade, priopćili su na službenim stranicama HŽ Putnički prijevoz.

L.B./foto: HŽPP

Još vijesti