Mojfaks.hr u Vijesti

Ti bi na Oxford, ali oni ne bi na Filozofski

Sa malim milijunom postdiplomskih programa u inozemstvu o kojima sanja svako čeljade s naših sveučilišta, zapanjuje podatak da britanskim studentima puca banana za studiranje vani.

24. studenog 2010 12:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na Otoku su zabrinuti jer im je visoko školstvo u gadnim problemima, studenti su na ulicama zbog drastičnog povećanja školarina od 2012., a i većini ekipe nije pretjerano stalo naučiti neki drugi strani jezik ili provesti koju godinu u inozemstvu na usavršavanju. Za dvadesetak godina, legendarna sveučilišta Oxford i Cambridge mogli bi postati drugorazredna mjesta za stjecanje znanja, jer će visokoškolska populacija postati međunarodno nekonkurentna.

U Velikoj Britaniji studira oko 370,000 stranaca

Najnovije istraživanje naime pokazuje da popriličnom broju britanskih studenata ne pada na pamet studij u inozemstvu, ponajprije zbog ksenofobije i negativnog stava prema došljacima, strancima, imigrantima... ukratko, svemu što se nalazi s onu stranu La Manchea i sjevernog mora. Brojkama rečeno, u Velikoj Britaniji studira oko 370,000 stranaca, dok je domaćih studenata u inozemstvu svega 33,000.

Da li je riječ o kolonijalnoj svijesti koja još uvijek smatra da su Britanci najmoćnija nacija na svijetu, te ne žele prljati svoje umove i tratiti vrijeme učeći neki drugi jezik ili stjecati znanje na stranim sveučilištima? Usporedimo li to sa stanjem na domećem terenu gdje većina studenata želi kidnuti van pod svaku cijenu i bilo kakvim uvjetima, možemo samo zaključiti - odite studirati na Sejšele ili Tadžekistan.

Krešimir Dujmović

Još vijesti