Mojfaks.hr u Vijesti

Tijelo za plažu: najčudnije ljetne dijete

Umjesto da ih bezglavo isprobavate, pročitajte iskustva studenata koji su isprobali neke od trenutno najpopularnijih ljetnih dijeta i detoks tretmana.

17. srpnja 2015 13:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Postoji bezbroj kompliciranih detoks dijeta i zbilja čudnih režima prehrane koje možete pronaći na internetu od kojih ćete se umoriti samo čitajući detaljan plan prehrane ili vježbanja.

Umjesto da tumarate kroz bezbrojne recepte i planove prehrane, pročitajte što o svakoj od ovih nekoliko dijeta kažu studenti koji su im dali šansu.


* Detoksikacija čajem: Teatox


foto: eBay

Teatox je dijeta koja ti obećava da će te vratiti na put zdravog života i vježbanja. Paketić sadržava 14 dnevnih vrećica s čajem (koji se sastoji od đumbira, limunske trave i listova maslačka) i 7 noćnih vrećica čaja koji ima laksativni učinak i treba se piti svaku drugu noć, kako piše u uputama.

Brucošica psihologije sa Sveučilišta u Newcastleu Shannon isprobala je ovu dijetu kojom je jako zadovoljna: "Izgubila sam 6 kilograma na dijeti – počela sam sa 77, a nakon kure imala sam 71kg."

Kupila je više paketa sa svojim prijateljicama pa su podijelile trošak. Kaže da ju je Teatox potaknuo da se drži i nekih drugih zdravih navika kao što su zdravija prehrana i više vježbanja. Misli da joj je Teatox olakšao mršavljenje, a s obzirom na popularnost kod mnogih celebova, očito funkcionira i kod drugih ljudi.

Negativna strana Teatox dijete je cijena, a konačni razlog zašto je prestala piti čajeve je i taj da je čula da su neke djevojke od njega lakše zatrudnile. Od neobičnih nuspojava primijetila je samo da joj je urin tamniji no inače.

* Blendanje


Studentica druge godine engleskog jezika sa Sveučilišta u Sheffieldu Heather McDonals dobila je blender za Božić prošle godine i odlučila u novoj godini poraditi na sebi. Većinu obroka je pripremala u blenderu, a tijekom tjedan dana napornog učenja za ispite sve je obroke konzumirala isključivo na ovaj način.

Razlog zašto se na to odlučila nije bio taj da se počne zdravije hraniti niti da se promijeni nego da sebi dokaže da može biti dovoljno disciplinirana da promijeni prehrambene navike i drži ih se. Upravo su njena odlučnost i disciplina bile presuđujuće jer je potrebno mnogo vremena da se napravi obrok u blenderu. Zaključila je: "Pojesti nešto na brzinu znači upravo to, a blendanje nije niti brzo niti jednostavno."

Unatoč tome što nije unosila dodatne kalorije na druge načine, osjećala se punom energije što ju je proguralo kroz ispitne rokove.

* Lubenica cijeli dan (i malo salate sa strane)



Apsolventica fizike Yasmin odlučila se na dijetu lubenicom. Dozvolila si je malo sira ili tost ujutro, ali za ručak i večeru jela bi samo lubenicu: "ujutro bih si dozvolila pojesti malo sira ili tost uz lubenicu. Za ručak bih pojela salatu, a za večeru lubenice koliko god sam htjela. Na početku dijete težila sam 65 kg, a sad imam 62 kg."

Kupila bi veliku lubenicu koja bi joj trajala cijeli tjedan kako bi poštovala plan i program prehrane. Za večeru je, uz koliko god lubenice poželi, jela i drugo voće u neograničenim količinama, a ponekad bi lubenicu miksala u smoothie.

Za Yasmin, koja je iskušala i druge dijete koje nisu dovele do željenog rezultata, ova je bila dobar odabir jer nije izazvala nikakve nuspojave. Izdržala je samo dva tjedna od četiri koliko su predviđena dijetom, ali svima koji žele pokušati je savjetovala da ne odustanu jer će sigurno ostvariti odličan rezultat.

* Tjednom vegetarijanac, vikendom mesojed



Oskar Rice je vegetarijanac, ali samo 4 dana u tjednu. Brucoš urbanih studija odlučio se na ovaj potez nakon predavanja o globalnom zatopljenju koje je odslušao u Royal Geographic Society-ju, a posebno ga se dojmio dio o emisiji ugljičnog dioksida.

Izjavio je: "Želio sam smanjiti svoj ugljični otisak pa sam odustao od konzumiranja mesa tri dana u tjednu. Na predavanju sam saznao da otprilike 15% globalne emisije ugljika otpada na industriju hrane, a nevjerojatno je koliko ugljičnog dioksida proizvodi mesna industrija."

Oskar je uspio zadržati svoju kilažu na stabilnih 67 kg tijekom devet mjeseci ove nove dijete. Ponekad se malo opusti pa si priušti neki mesni obrok i tijekom tjedna, ali samo ribu: "Zapravo jedem ribu radnim danima jer uzgoj ribe ne proizvodi toliko ugljičnog dioksida."

Prijatelji ga naravno provociraju svaki put kad ga vide da ipak jede meso: "Moji cimeri me sprdaju i trljaju mi to na nos, ali zbilja je teško ne pojesti kebab nakon cijele noći tulumarenja iako znaš da ne bi trebao."

L.B./izvor: The Tab
foto: Freeimages

Još vijesti