Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Top 10 najčudnijih kolegija

MojFaks | Vijesti, 12.05.2010.Top 10 najčudnijih kolegija

Da na hrvatskim fakultetima svašta pokušavaju prodati pod kolegij znamo i sami, ali smo ipak prosurfali i našli kolegije prema kojima su ovi naši sasvim logična stvar. Tko ne bi htio izučavati uživanje u smeću ili to zašto je Barbie bjelkinja?

Barbie i pop kultura u SAD-u

Obvezni kolegij na nekim sveučilištima u SAD-u je i onaj o tome zašto je Barbie bjelkinja i njezinom utjecaju na pop kulturu.

Elizabeth Chin, profesorica iz tog čudnog kolegija tvrdi da to nije dječja igra, a bazira se na izučavanju Karla Marxa i Sandre Kisneros i proučavanju toga zašto su tvorci odlučili napraviti Barbie bijelom. Pitamo se je li kolegij uveden nakon što je Barack Obama posjetio prostore sveučilišta.

Teologija u prehrani

Budući da jedna tako važna stvar kao što je prehrana mora imati uporište u teologiji i Bogu,  na sveučilištu Loyola odlučili su istražiti tu povezanost. Studenti proučavaju „kompleksne religiozne aspekte povezane sa prehranom“.

Glupost

Osim Barbie i pop kulture, na ovom sveučilištu imaju i kolegij koji izučava glupost. Naravno, kolegij ne pohađaju glupi studenti, nego oni koji se osjećaju dovoljno inteligentno da proučavaju tuđu glupost. Opis kolegija nismo znali prevesti, pa ga donosimo u originalu:  „stupidity is neither ignorance nor organicity, but rather, a corollary of knowing and an element of normalcy, the double of intelligence rather than its opposite“

Uživanje u smeću

Bez obzira koliko beskorisno ovaj kolegij zvuči, na sveučilištu Santa Clara pokušat će vas uvjeriti da je on zapravo jako koristan. Studenti istražuju i uče kako raditi sa podacima. Pitanja koja se postavljaju na kolegiju su u stilu „Koja je razlika između smeća i otpada?“ i „Koje bi bilo prikladnije ime za kolegij?“. Možda „Uživanje u beskorisnom trošenju vremena“?
 
Umjetnost grijeha i grijeh u umjetnosti

Škola za dizajn Rhode Island privlači buduće umjetnike kolegijem koji očito, proučava vezu između grijeha i umjetnosti. Ne znamo koliko se umjetnika zapravo želi družiti sa svecima i griješnicima u raju i paklu, ali znamo da cijeli semestar provode u analizi moralne dimenzije umjetničkih djela.

Filozofija i Star Trek

Studenti Sveučilišta Georgetown čitaju Aristotela, Kanta i druge filozofe. Ne zato da bi shvatili bit svijeta, nego zato da bi lakše objasnili filozofsku stranu Star Treka. Malo metafizike, pa malo filozofije i sigurno će odgovoriti na sva pitanja koja su se postavljala u godinama emitiranja Star Treka.

Zombiologija

Unatoč tome što je američki jug konzervativan, to ih nije spriječilo da na fakultete uvedu kolegij koji proučava zombije. Zasluge za ovaj kolegij idu profesoru Seanu Hoadeu, koji je povukao paralelu između američkog konzumizma i zombija. Zaključak da se svi ponašamo kao zombiji je možda malo drastičan, ali njegovim studentima to ni najmanje ne smeta.

Sirup od javora: prava stvar!

Ako želite proučavati kako se radi sirup od javora, ovaj kolegij je prava stvar za vas. Jedini uvjet je da ste spremni raditi na velikoj hladnoći, blatu i kiši. Postupak proizvodnje sirupa se stalno mijenja, pa će tako studenti ovog kolegija zasigurno imati zagarantiran posao.
 
Umjetnost hodanja

Možda vam se čini potpuno trivijalno, ali kad čujete da se kolegij bazira na izučavanju Immanuela Kanta i njegove teorije senzualnog dizajna unutrašnje i vanjske pojave čovjeka, mogli biste promijeniti mišljenje. Profesor  Ken Keffer kao zadatak studentima daje, a što drugo, nego hodanje.

Falus

Već je svima jasno da je falus postao važan dio današnjice, pa tako ni ne čudi pojava kolegija koji proučava povezanost falusa sa muževnošću, ženstvenošću, genitalijama i fetišizmom. Ako vas falus okupira toliko da ga želite proučavati, to možete po cijeni od samo 4500 dolara.

Nakon ovih kolegija, Teorija odlučivanja ili Romanski jezici i vulgarni latinitet nam se čine sasvim normalnima.


Izvor: listverse.com


kolegijfakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se