Mojfaks.hr u Vijesti

Top 10: Ovo su najbolja svjetska sveučilišta

Očekujete neki zagrebački fakultet na ovoj top-ljestvici QS World University Rankings-a? Dobra šala! Sveučilište u Zagrebu čuči negdje dolje, dolje, pa još niže – između 600. i 650. mjesta, a prvih 15 pripalo je titanima. Provjerite kojima!

2. Siječnja 2014 14:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na popisu koji od 2004. sastavlja britanska agencija za edukaciju i studiranje u inozemstvu – Quacquarelli Symonds – u suradnji s časopisom Times Higher Education, unatoč anegdotalno lošoj obrazovanosti Amerikanaca čak je 10 od top 15 sveučilišta na svijetu pripalo upravo američkima od kojih većina pripada poznatoj Ivy ligi! Od preostalih pet, četiri su u Engleskoj, a jedno u Švicarskoj.

Kriteriji po kojima se sastavlja QS lista grupirani su u pet kategorija koje u različitim postotcima utječu na konačan rezultat, a svako sveučilište može sakupiti najviše 100 bodova. Kategorije uključuju akademsku reputaciju (40%), omjer studenta prema nastavnom osoblju (20%), citiranje radova nastavnog osoblja u drugim znanstvenim radovima (20%), reputaciju sveučilišta kod poslodavaca (10%) te međunarodnu orijentacija (10%).

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Osnovano 1861. godine, MIT je privatno istraživačko sveučilište koje prima oko 10% prijavljenih studenata. Već drugu godinu zaredom proglašeno je najboljim sveučilištem na svijetu, i to s maksimalnih 100 bodova u svakoj kategoriji. Moto Mens et Manus (Um i ruka) daje naslutiti da za uspjeh u životu nije dovoljno koristiti isključivo um, nego i ruke. Godišnja školarina iznosi vrtoglave 42 tisuće dolara, stoga nije čudno da 92% studenata prima neku vrstu financijske pomoći.



Poznati studenti uključuju imena poput Kofija Annana i Buzza Aldrina, plus više od 80 dobitnika Nobelove nagrade u raznim područjima. Pa razmislite isplati li se plaćati ovako visoku školarinu.

2. Sveučilište Harvard

Osnovano davne 1636., Harvard je najstarije i najprestižnije sveučilište u Sjedinjenim Američkim Državama i član je Ivy lige. Školarina je u rangu one MIT-jevske, postupak prijave vrlo kompliciran, a prihvaća se svega 6% prijavljenih. Harvard izdaje najstarije sveučilišne novine u SAD-u – novine “Crimson”. Uz Harvard se povezuje 150 dobitnika Nobelove nagrade, što je najviše dobitnika vezano uz jednu sveučilišnu ustanovu. Zbog svega ovoga zaradilo je visoka 99.2 boda.

Među poznatim studentima pronaći ćete osam američkih predsjednika (Franklina D. Roosevelta, Johna F. Kennedya, Georga W. Busha, Baracka Obamu), zatim osobe poput Marka Zuckerberga, Mire Sorvino, Natalie Portman i td.

3. Sveučilište Cambridge

Cambridge je drugo najstarije sveučilište u Engleskoj i treće na svijetu, a smatra se najboljim europskim sveučilištem već dugi niz godina koje je ovoga puta zaradilo 99 bodova. Najviše dobitnika Nobelovih nagrada s europskog sveučilišta potječe upravo s Cambridgea – gotovo 90. Veslačka utrka koja se održava od 1829. doprinijela je velikom rivalstvu s drugim najvećim engleskim sveučilištem, Oxfordom. Nije naodmet spomenuti da su ovo sveučilište osnovali upravo učenjaci koji su otišli s Oxforda, davne 1209. godine. Tradicija košta 9 tisuća funti godišnje, a ako ne pripadate Europskoj uniji taj se iznos povećava na 13 – 33 tisuće funti.

Među poznatim studentima nalaze se Sir Isaac Newton, Lord Byron, Charles Darwin, Stephen Hawking, Vladimir Nabokov, Petar II. Karađorđević, Emma Thompson, Hugh Laurie i mnogi drugi.

4. University College London (UCL)

UCL je najveća i najstarija sastavnica Sveučilišta u Londonu, a zaradilo je 98.9 bodova. Ujedno je i prvo sveučilište otvoreno u Londonu te prvo sveučilište koje je ravnopravno primalo i žene i muškarce. Otvoreno je na potpuno sekularnoj osnovi te je primalo ljude svih religija. UCL vodi dugogodišnje, uglavnom prijateljsko, rivalstvo sa susjednim King\'s College, a za studiranje ovdje morat ćete izdvojiti između 9 i 15 tisuća funti.

Poznati studenti: Alexander Graham Bell, Mahatma Gandhi, Ricky Gervais, Christopher Nolan…

5. Imperial College London

Imperial College London, smješten odmah ispod Hyde parka, specijalizirano je sveučilište za znanost, inženjerstvo, medicinu i poslovanje. Do 2007. godine bio je dio Sveučilišta u Londonu, ali se osamostalio povodom proslave 100. godišnjice otvaranja Sveučilišta. Među bivšim studentima ili profesorima na Sveučilištu nalazi se 15 dobitnika Nobelove nagrade, i to iz područja medicine, fizike i kemije. Nosi visokih 98.8 bodova.

Poznati studenti: H. G. Wells, Sir Alexander Fleming, Peter Higgs…

6. Sveučilište Oxford

Oxford je najstarije sveučilište u Engleskoj (osnovano 1096. godine) i drugo najstarije na svijetu, nakon Sveučilišta u Bologni. Uz Sveučilište se veže 58 dobitnika Nobelove nagrade, u svih šest područja u kojima se nagrada dodjeljuje. Svi studenti moraju nositi svečanu odoru kada se upisuju na Sveučilište, kada izlaze na ispite te kada posjećuju sveučilišne službenike.



Poznati studenti impresivna su imena poput Oscara Wilda, J.R.R. Tolkien, Margaret Thatcher, Billa Clintona, Michaela Palina, Hugha Granta itd.

7. Sveučilište Stanford

Sveučilište Stanford smješteno je u srcu Silicijske doline, a bilo je jedno od četiri sveučilišta povezana u ARPANET – preteču današnjeg interneta. Gotovo 60 dobitnika Nobelove nagrade povezano je s ovim Sveučilištem, a među njegovim bivšim studentima nalazi se 30 živućih milijardera i 17 astronauta te osnivači najjačih kompanija današnjice, kao što su Google, Yahoo! i Nike. Stanford je u posljednjoj generaciji primio manje od 6% prijavljenih, što je uz Harvard najniža stopa u SAD-u. Za ovladati motom ovog Sveučilišta morat ćete naučiti njemački jer glasi “Die Luft der Freiheit weht” (“Vjetar slobode puše”).

Poznati studenti: John Steinbeck, Herbert Hoover, Sigourney Weaver, John McEnroe i Tiger Woods (upisani sa sportskim stipendijama; nisu diplomirali).

8. Sveučilište Yale

Zanimljivosti: Yale je treća najstarija visokoškolska ustanova u SAD-u te član prestižne Ivy lige. Sveučilište prima oko 7% prijavljenih studenata, a dvije od 22 knjižnice koje pripadaju kampusu nalaze se među 20 najljepših sveučilišnih knjižnica na svijetu. Preko 50 dobitnika Nobelove nagrade u svih šest kategorija bili su studenti ili predavači na Yaleu, a najstariji sveučilišni sportski događaj u SAD-u je Harvard - Yale regata, koja se odvija od 1852. godine.

Poznati studenti: George H. W. Bush, George W. Bush, Bill Clinton, Hilary Rodham Clinton, Meryl Streep, Jodie Foster…

9. University of Chicago

Smješteno na obali jezera Michigan, a građeno po uzoru na Oxford, Sveučilište u Chicagu dom je gotovo 90 nobelovaca, prve umjetno izazvane nuklearne reakcije, najvećih sveučilišnih novina u SAD-u te čikaških škola ekonomije, sociologije, književne kritike i biheviorizma.

Poznati studenti: Eliot Ness, Misha Collins, Indiana Jones…

10. California Institute of Technology (Caltech)

Kalifornijski institut za tehnologiju povezuje se s 32 nobelovca, od kojih je Linus Paulin jedini dvostruki dobitnik Nobelove nagrade koji nagradu ne dijeli ni s kim drugim. Institut prima 11% prijavljenih, a zbog vrlo malog boja studenata, omjer student:profesor je 3:1. NASA godinama blisko surađuje s Institutom koji njeguje kod časti prema kojemu ni jedan član Caltecha ne smije iskoristiti bilo kojeg drugog člana. Kodeks ide toliko daleko da se neki ispiti smiju rješavati kod kuće jer se vjeruje da studenti neće varati. Rivalstvo s MIT-om, drugim američkim institutom tehnologije,  traje godinama, a realizira se putem zabavnih podvala koje sveučilišta podmeću jedno drugom.

Poznati studenti: Frank Capra, Frank Oppenheimer, Stephen Wolfram…

L.B., foto: sxc.hu

Još vijesti