Mojfaks.hr u Vijesti

Top sveučilišta u Velikoj Britaniji za laboratorijske testove godišnje iskoriste milijun životinja

Šest velikih i prestižnih britanskih sveučilišta odgovorno je za otprilike milijun znanstvenih eksperimenata koji se svake godine provedu na životinjama, pokazale su nove brojke. Laboratoriji koji testiraju na životinjama sa sveučilišta u Edinburgu, Oxfordu, Cambridgeu te UCL i Imperial College prednjače sa čak 55% sveukupnih eksperimenata na svim britanskim sveučilištima.

13. ožujka 2015 15:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Podaci su objavljeni na stranici British Union for the Abolition of Vivisection, a pokazuju da je Sveučilište u Edinburghu provelo eksperimente na 241,865 životinja, Oxford na 190,169, a UCL na 181,295.

Testovi uključuju injektiranje toksičnih kemikalija u životinje što uzrokuje teške ozljede, patnju i bol, ali i vezivanje i sputavanje životinja kako bi se provela kompjuterska testiranja. Drugi eksperiment sastoji se od zatvaranja malih marmozeta majmuna u malene kaveze ili kutije nakon čega ih šokiraju glasnim zvukovima i gumenim kobrama kako bi ih prestrašili i istraživali tjeskobne poremećaje.

Dr. Katy Taylor, ravnateljica odjela za znanost na fakultetu Union izjavila je: "Šokantno je da sveučilišta provedu 50% svih eksperimenata na životinjama koji se provode u Velikoj Britaniji, a zaslužni su za neke zbilja uzneirujuće i okrutne eksperimente. Unatoč sve većoj pažnji koja se pridaje zaštiti životinja, većina pokusa javno je financirana. Ironično je da su neka sveučilišta glavna uzgajališta životinja za provođenje eksperimenata."

Glasnogovornica Cambridgea izjavila je: "Ponosni smo na naša istraživanja koja zadovoljavaju najstrože standarde brige za životinje i koje provjerava naš Odbor za etiku i dobrobit životinja koji također stremi ka tome da se upotrebljava sve manji broj životinja. Naši znanstvenici aktivno tragaju za načinima koji bi zamijenili korištenje životinja u testiranjima, ali bez njihovog korištenja ne bismo poznavali mnoga otkrića moderne medicine, antibiotike, cjepiva i kirurške tehnike koje uzimamo zdravo za gotovo, kako u humanoj medicini tako i u veterini."

Top 6 fakulteta koji testiraju na životinjama (podaci za 2013. godinu):

Edinburgh – 242,865 životinja
Oxford – 190,169 životinja
UCL – 181,295 životinja
Cambridge – 169,353 životinja
KCL – 132,885 životinja
Imperial College 130,358  životinja

L.B./izvor: The Tab
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti