Mojfaks.hr u Vijesti

Totalno drukčiji od drugih: Zašto su prijatelji s faksa posebni?

U svome životu sigurno si stekaola različite 'vrste' prijatelja: prijatelje od malenih noguiz djetinjstva, prijatelje iz osnovne i srednje, prijatelje s plesa, nogometa, studentskog posla, prijatelje za čitav život i one koji su nestali iz tvog života.

25. Siječnja 2016 16:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ali, nešto je sasvim posebno s prijateljima koje ćeš steći tijekom studiranja...

Studiranje je iskustvo kao nijedno u životu: ono što ćeš doživjeti kao student bit će potpuno neusporedivo s dotadašnjim iskustvima, ali i iskustvima nakon diplome.



Doći ćeš u dom ili novi stan, unijeti stvari, pozdraviti se s roditeljima koji će se vratiti kući, a ti ćeš ostati sam/a sa sobom, bar će ti se tako činiti ili ti se sigurno tako činilo prvih par dana brucoške godine.



No, neće proći puno vremena, dani će postati tjedni i mjeseci, a ti ćeš imati nove prijatelje sa studijske grupe, iz doma ili s kampusa. To će postati ljudi koje ćeš zvati kad loše napišeš ispit, kad te profesor uvrijedi (jer se događa, čak i prečesto), kad ti dečko ili cura slome srce, kad se poželiš ludo zabavljati i smijati cijelu noć i kad poželiš peći palačinke ili koncentrirano učiti za najteži ispit s godine. To će biti ti ljudi.

Polagano, ali sigurno – shvatit ćeš da nalaziš obitelj daleko od svoje kuće. Iskusit ćete sve: pijana brbljanja o glupostima, stres koji ti zavrće želudac u čvor, ljubavne jade i uspjehe, besane noći i zajedničko odrastanje i sazrijevanje u samostalne i odgovorne osobe – daleko od obitelji, roditeljske kuće i njihovog nadzora.

Neki šašav trenutak ili najozbiljniji razgovor na stepenicama fakulteta postat će najdraže uspomene koje ćeš čuvati cijelog života. Prijatelji s faksa upoznat će te na način na koji te nitko dotad nije upoznao, shvatit će sve tvoje probleme i proživljavati s tobom jedinstvenost situacije koja je studiranje.



Prijatelji koje upoznaš na faksu možda neće biti uz tebe cijeli život, možda ćete se nakon diplome razdvojiti i svatko otići svojim putem nakon tri ili pet godina zajedničkog života, ali sigurno ćeš im uvijek biti zahvalan/na barem na ovim stvarima:

- hvala vam što ste sa mnom savladavali tremu na početku faksa kad smo se sramežljivo pogledavali i upoznavali se, šokirani novim svijetom koji nas okružuje
- hvala na pomoći u besanim noćima
- hvala na najboljim izlascima
- hvala na prvim samostalnim kulinarskim pokušajima
- hvala na zajedničkom stasanju u odrasle osobe koje nastavljaju sa svojim životima – možda zajedno, možda odvojeno


L.B./izvor: Her Campus
foto: Freeimages, Pinterest, wifflegif.com

Još vijesti