Mojfaks.hr u Vijesti

Trebaju li Hrvatskoj nova javna sveučilišta? 'Apsolutno smo za Sveučilište' – poručuju sa Sjevera

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) upozorio je na nedostatke pri osnivanju novih javnih Sveučilišta (Sjever i Slavonski Brod), a mi smo zatražili komentar onih kojih se to direktno tiče: zaposlenika i predstavnika Sveučilišta Sjever.

28. rujna 2015 14:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako su ključni strateški dokumenti u visokom obrazovanju u Hrvatskoj preporučili da se ne otvaraju nova javna sveučilišta, svjedočimo stvaranju dvaju novih: Sveučilišta Sjever i Sveučilišta Slavonski Brod.

...Čujte i počujte: Slavonski Brod dobio Sveučilište!...


Institut za razvoj obrazovanja (IRO) smatra da procedure kojima su Sveučilišta osnovana nisu dovoljno transparentna i usklađena s trenutnim pravnim propisima, izražavaju zabrinutost zbog ovakvih postupaka te pozivaju donosioce javnih politika da preispitaju postupke oko osnivanja spomenutih sveučilišta. Također spominju maleno tržište karakteristično za domenu visokog obrazovanja u Hrvatskoj, probleme vezane uz financiranje sveučilišta te pad kvalitete na pojedinim fakultetima, a koji dovode u vezu sa sve većim brojem javnim sveučilišta na kojima mladi mogu studirati.

...Novi Webometrics: Top 10 hrvatskih sveučilišta i fakulteta...

...Profesor s FSB-a komentirao \'šangajsku listu\': Sveučilište u Zagrebu je vrlo dobra visokoobrazovna ustanova...


Iako je objava IRO-a upućena posebice Saboru i Vladi Republike Hrvatske kao donosiocima javnih politika, objavu za javnost ipak smo proslijedili prorektoru i drugim zaposlenicima Sveučilišta Sjever kako bi je komentirali. Evo što su nam rekli:

* Apsolutno smo za Sveučilište!

Apsolutno sam za Sveučilište. Ne samo zato što na njemu radim, jer u svemu je potrebno sagledati širu i dublju perspektivu. Sredina koja je uvijek bila orijentirana na školovanje izvan svoje županije u svakom slučaju zaslužila je Sveučilište. Studirati u svome kraju, da se tako izrazim, je jeftinije i pogodnije u svakom obliku. S druge strane, Sveučilište nije samo trošak, kao što se to često objašnjava, već i samo može u dobro organiziranim projektima stvarati dohodak.

Kadrovi koji se školuju na Sveučilištu Sjever vrlo su potrebni jer u samoj županiji djeluje nekoliko desetaka medija, koji moraju za svoj opstanak imati kvalitetne i školovane djelatnike. Negodovanja u vezi osnivanja Sveučilišta prošle su već mnoge europske sredine i to je nešto što je i bilo za očekivati. Mnoga, danas poznata europska sveučilišta upravo su osnovana u vrlo malim mjestima i s vremenom postala su ono što se danas zove brand.

Sveučilište nije statična ustanova, ona se razvija, mijenja i proširuje. Prilagođava se potrebama svoje sredine, ali i šire. Vrijeme će pokazati da li su osnivači Sveučilišta bili u pravu, ali ja sam sigurna da jesu.


Livia Pavletić, predavač, Sveučilište Sjever, Koprivnica

* IRO nije kontaktirao nikoga sa Sveučilišta Sjever.

Institut za razvoj obrazovanja nije institut u klasičnom smislu riječi i ne bavi se znanstveno - istraživačkim radom već je udruga građana. Samim time njihov komentar treba tako i tretirati. U svom očitovanju već nekoliko puta iznose netočne odnosno nepotpune podatke, što i nije čudno jer je njihov cilj promicati interese svoje udruge. Spomenuti \'Institut\' niti jednom nije pokušao doći do bilo kakvih podataka o Sveučilištu Sjever, nikoga sa Sveučilišta nisu kontaktirali, ne poznaju osnovne podatke o Sveučilištu, a one do kojih dođu - krivo interpretiraju.

Ilustracije radi, Sveučilište Sjever nositelj je Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda - Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013. za financiranje projekta \'Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije\', što znači da će zajedno s partnerima definirati ishode učenja u području multimedije, na osnovu toga kreirati visokoškolske obrazovne programe i povezati ih s ishodima i programima na europskoj razini.

Osim što provodimo takav i slične projekte, Sveučilište Sjever suorganizator je niza međunarodnih znanstvenih i stručnih konferencija. Zaposlenici Sveučilišta objavljuju znanstvene radove u vodećim znanstvenim časopisima i općenito bave se cijelim nizom znanstvenih istraživanja i projekata. Svi spomenuti podaci su javni, objavljivani na našim mrežnim stranicama (i danas podatak o HKO stoji na naslovnoj stranici našeg Sveučilišta) odnosno profilima na društvenim mrežama te u medijima.

Nevjerojatno je da do njih nisu znali doći članovi udruge koja se bavi visokim obrazovanjem. Dalje od toga bilo kakve uratke spomenute udruge ne bismo komentirali.


dr. sc. Darijo Čerepinko, Sveučilište Sjever Koprivnica

* Razlozi za pokretanje Sveučilišta Sjever dobro su argumentirani.

Na navedenu izjavu nemam komentara, osim toga da su razlozi za pokretanje Sveučilišta Sjever jako dobro argumentirani tijekom provedene javne rasprave od strane Ministarstva i potkrijepljeni opsežnom dokumentacijom.

izv. prof. dr. sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica


Doris Aleksić
foto: Sveučilište Sjever@Facebook

Još vijesti