Mojfaks.hr u Vijesti

Treća 'runda' upisa: Filozofski fakultet u Puli upisalo samo stotinjak studenata - o čemu se radi?

Prošla su dva roka upisa za studente na Filozofskom fakultetu u Puli, a sada se pojavio i treći krug upisa. Na ovaj fakultet, koji je sastavnica pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, upisalo se tek stotinjak studenata što je prilično mala brojka.

29. rujna 2017 17:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na Filozofskom fakultetu u dva upisna roka upisalo se stotinjak novih studenata, no ta brojka neće biti konačna budući da je većina sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pružila još jednu šansu za upis studentima, piše Glas Istre. Upisi trećeg roka otvoreni su do 2. listopada, a vrlo je neobično što uopće treći rok i postoji.


Sveučilište Juraj Dobrila u Puli... izvor: commons.wikimedia.org

Na Filozofskom fakultetu u Puli postoji Odsjek za kroatistiku, Odsjek za povijest, Odsjek za klasičnu i romansku filologiju, Odsjek za talijanistiku te preddiplomski sveučilišni studij Japanski jezik i kultura. Jasno je da Filozofski fakultet trećim rokom pokušava popuniti kvotu studenata na svojim različitim odsjecima, ali postavlja se pitanje zašto je zainteresiranost toliko mala?

Najviše studenata upisuje Japanski jezik i kulturu, a sljedeće godine pokreće se studij Engleski jezik i arheologija


Odgovor i komentar na ovo pitanje dobili smo od jedne profesorice talijanistike na Filozofskom fakultetu u Puli koja kaže da interes nije malen zbog loše kvalitete programa ili profesora, nego da je jedan od razloga povećanje konkurencije te pad nataliteta.


Izvor: scpu.hr

"Konkurencije je sve više, a natalitet se smanjuje pa su to uzroci manjeg broja upisanih. Smjer koji se najviše upisuje je Japanski jezik i kultura jer je to jedini takav smjer u Hrvatskoj. Sljedeće godine kreće i novi smjer za koji na fakultetu smatramo da će privući dosta studenata, a to je dvopredmetni studij Engleski jezik i arheologija", kazala nam je profesorica.

Možda će ovo biti "treća sreća" za Filozofski u Puli pa se možda upiše još studenata, a ne samo njih nekoliko stotina.

Ivana Petrić
foto: mapio.net

Još vijesti