Mojfaks.hr u Vijesti

'Trend' lažnih diploma: Zaposlenica Ministarstva obrazovanja krivotvorila dvije diplome

Nažalost, lažne diplome nisu 'moderne' samo u susjednoj BiH ili Srbiji, nego su aktualne i u Hrvatskoj i to čak više nego ikada. Iako već znamo hrpu primjera razno raznih plagiranja i lažiranja diploma od strane osoba na vlasti i na čelnim pozicijama državnih 'firmi', jedna takva 'lažnjak' afera trenutno trese i samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

15. Siječnja 2019 11:02
'Trend' lažnih diploma: Zaposlenica Ministarstva obrazovanja krivotvorila dvije diplome

'Trend' lažnih diploma: Zaposlenica Ministarstva obrazovanja krivotvorila dvije diplome Foto: MojFaks

Sada već bivša zaposlenica Ministarstva znanosti i obrazovanja, krivotvorila je dvije diplome i potvrdu. Iz MZO-a su Indexu potvrdili da žena ondje više ne radi, ali se postavlja pitanje kako se to uopće moglo i dogoditi? Otkaz su joj uručili prošlog tjedna nakon što su redovnom provjerom vjerodostojnosti isprave otkrili da ima lažnu diplomu Hrvatskih studija. Kako Index neslužbeno doznaje, sada već bivša zaposlenica Ministarstva obrazovanja koja je radila na administrativnim poslovima u ponedjeljak je ispitana u policiji.

Iz Ministarstva su potvrdili da je žena s lažnim diplomama dobila otkaz prošli tjedan... izvor: Facebook@Blaženka Divjak

Očekuje se da bi predmet moglo preuzeti Državno odvjetništvo. Kako Index doznaje, nije bila riječ o potpuno neuvjerljivoj krivotvorini, no pečat i potpis nisu bili najvještije izvedeni. Slučaj lažne diplome Indexu je ranije danas potvrdio Maro Alavanja, savjetnik za odnose s javnošću ministrice Blaženke Divjak.

Žena je krivotvorila dvije diplome


Kako doznaje RTL, žena je dva puta krivotvorila diplomu i jednom potvrdu. Najprije je krivotvorila diplomu kada se prijavila za stručno osposobljavanje u Ministarstvu nakon čega je dobila ugovor o radu, a kada je krajem prošle godine dobila posao tajnice u Ministarstvu njezina je diploma poslana na provjeru.  Stručnjaci su odmah kontaktirali Hrvatske studije jer je navodno očigledno bilo jasno kako je riječ o krivotvorini. Žena je, suočena s istinom, kazala kako će Ministarstvu dostaviti originalnu diplomu. Potom je donijela novu krivotvorinu, malo dorađenu, s grbom ali krivim nazivljem.

...Biser i krivotvoritelj: diplomu koprivničkog fakulteta potvrdio pečatom varaždinskog FOI-a...


...S krivotvorenom diplomom iz ekonomije godinama radio u gradskoj upravi...


"Možemo potvrditi da je pronađena lažna diploma u okviru provjere vjerodostojnosti isprava zaposlenika. Riječ je o mjeri koja je uvedena prije nekoliko godina u okviru Ministarstva uprave. Ministrica je odmah naložila službama Ministarstva da to odmah prijave policiji i nadležnim tijelima.", rekao je Alavanja.

Izvor: Shutterstock

Pojasnio je kako u Ministarstvu postoji sustav provjere, no da se ta osoba mogla zaposliti i u nekoj školi gdje provjere nisu toliko rigorozne. Zbog toga su u Ministarstvu odlučili provesti veliku provjeru svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, koja će zahvatiti 90 tisuća ljudi

...Nema ga u evidenciji diplomiranih studenata: Zaposlio se s lažnom diplomom Prometnog fakulteta...


...Novi slučaj lažne diplome: Treba li nad hrvatskim fakultetima pisati \'Tu kupujem, tu me cijene\'?...


"Ministrica je naložila provjeru u svim osnovnim i srednjim školama te agencijama, a u drugoj fazi namjeravamo obaviti provjeru i u sektoru znanosti i na institutima. Riječ je o 90 000 ljudi koji će biti zahvaćeno provjerom. To je opsežan postupak koji će trajati najmanje godinu dana. Svaka institucija će pripadajućem fakultetu slati diplomu na provjeru i u slučaju da je riječ o lažnoj diplomi o tome obavijestiti policiju i Ministarstvo.", kazao je Alavanja za Index.

Izvor: Shutterstock

Nakon ovakvih slučajeva uopće ne čudi što su mladi razočarani i u državu i u sustav, ali i u visoko obrazovanje kada je dovoljno samo imati novac pa kupiti diplomu... K tome, pitamo se hoće li tko provjeriti tko je uopće zaposlio osobu s dvije lažne diplome?

Ivana Petrić
izvor: Index/RTL
foto: Facebook@Blaženka Divjak/ilustracija: ffst.unist.hr

Još vijesti