Mojfaks.hr u Vijesti

Pazite na svoje mail adrese: Osobni podaci studenata i profesora prodaju se na dark webu

Osobne informacije su ono što uvijek pokušavamo zaštititi kako ne bi došlo do krađe identiteta i drugih nevolja, a izgleda da ni akademski mailovi nisu skroz 'privatni'.

31. ožujka 2017 12:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Cyber kriminal postao je sve rašireniji posljednjih 15 godina, a prema pisanju i istraživanju Digital Citizens Alliance-a, na udaru "tehnoloških kriminalaca" su studenti i profesori s američkih fakulteta. Kažu da se na dark webu prodaje gotovo 14 milijuna mailova i zaporki koje pripadaju sveučilištima, profesorima, studentima i drugim institucijama povezanim s visokim obrazovanjem.

Sveučilište Michigan ima "samo" 122 556 mailova koji su pronađeni na "dražbama" dark weba, a iza njega slijedi drugih 10 najpopularnijih fakulteta poput Sveučilišta Penn State, Minnesota, Illinois, Ohio i drugi. Autori stranice kažu da je krađa mailova i zaporki zapravo prvi korak prema krađi osobnih podataka pa samim time i nastanak lažnih identiteta.


Izvor: Pixabay

Pretpostavlja se da bi oni koji kupuju te osjetljive podatke na dark webu kasnije mogli studentima i profesorima ukrasti identitete, napraviti lažne mailove sveučilišta što bi bilo još gore jer se porukama s tim mailova više vjeruje nego primjerice onima koje su s Gmail-a ili Yahoo-a. K tome, još više zabrinjavaja to što se kupce s dark weba povezuje s ekstremistima, ali se ne obrazlaže detaljnije s kojima niti s kime. Nelogično je i to što neki korisnici besplatno daju mailove i lozinke pa administratorima Digital Citizen Alliance-a nije jasan motiv koji se krije iza toga.

...Skandal iza pisma potpore Barišiću: Lančana poruka stizala na privatne adrese...


...Šokirani i splitski studenti: S lažnog profila tražili mail adrese da im pošalju nešto važno o ministru Barišiću...


Iako je ovo slučaj iz SAD-a, lako ga možemo povezati s jednim domaćim slučajem kada je lančana poruka podrške ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću stizala na privatne mailove studenata. Radilo se o tome da je jedan od profesora s osječke Kulturologije tražio studente pomoć za prikupljanje privatnih e-mail adresa bivših i sadašnjih studenata što je neke studente neugodno iznenadilo. Zamislite samo da netko raspolaže vašim privatnim podacima te ih prodaje na dark webu.

Ovo samo pokazuje da nažalost ni akademski mailovi nisu sigurni te da se njima rado trguje na putu do izrade lažnih identiteta.

Ivana Petrić
izvor: Mashable/Digital Citizens Alliance
foto: Pixabay

Još vijesti