Mojfaks.hr u Vijesti

Krov nad glavnom za najugroženije: U Zagrebu se gradi dom za siromašne studente i one bez roditeljske skrbi

Mladi bez roditeljske skrbi nakon srednje škole imaju pravo na smještaj u studentskom domu do 21. godine, a nakon toga prepušteni su samima sebi te često jedva spajaju kraj s krajem. Ništa bolje nije ni studentima koji su u teškoj financijskoj situaciji pa je Zagrebačka nadbiskupija upravo za njih krenula s izgradnjom doma.

16. listopada 2017 12:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ukupno 800 djece živi u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a svake godine njih 60 ostaje bez krova nad glavom, prepušteno samo sebi, piše Večernji list. U Hrvatskoj, naime, nakon što dijete završi srednju školu, ostaje bez smještaja, a ako se upiše na fakultet, ima pravo na smještaj do 21. godine.

S tim se morala suočiti Kristina Japelj, studentica religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu koja planira upisati i još jedan fakultet, najvjerojatnije kriminalistiku.



"U domu mi je bilo odlično i žao mi je što sam iz njega morala izaći. Drugačije je kad imaš podršku odgojitelja, nego kad se sam moraš brinuti za sebe. Kad sam izašla iz doma, bila sam pod velikim stresom, nisam znala kamo idem, kako ću plaćati stan, režije", objasnila je Kristina Japelj za Večernji koja sad živi u studentskom domu Cvjetno naselje.

Na adresi Selska 165 u Zagrebu gradi se kuća za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente iz cijele Hrvatske


Kako bi pomogao svim mladim ljudima koji se nađu u toj situaciji, Caritas Zagrebačke nadbiskupije u lipnju je počeo graditi kuću za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente iz cijele Hrvatske. Gradi se na adresi Selska 165 u Zagrebu, a u njoj će moći boraviti mladi bez obzira na to u kojoj su se ustanovi ranije nalazili i bez obzira na to koje su vjeroispovijesti. A kako bi se skupila potrebna sredstva za gradnju kuće, Caritas je pokrenuo i humanitarnu akciju "Da život imaju", donosi Večernji.

...Student beskućnik: bez krova na glavom studira na Hrvatskim studijima jer želi postati profesor...


Od ukupno 8,7 milijuna kuna do sada je osigurano 6 milijuna, a u sklopu akcije sinoć se u studiju HRT-a održao i veliki humanitarni koncert na kojem su nastupili Jazz orkestar HRT-a i brojni pjevači među kojima su Marko Tolja, Damir Kedžo, Saša Lozar, Natali Dizdar, Mia Dimšić… Istodobno su se na pozive građana javljali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković te mnoge osobe iz javnog života. Građani su se u akciju mogu uključiti pozivom na broj 060-90001.


Ovako bi dom trebao izgledati... izvor: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

"Bit će to novi dom za 31 korisnika. U prizemlju će biti ured socijalne službe, a na katovima će biti apartmani. Također, na svakom će katu biti priručna kuhinja i dnevni boravak", kazala je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Kristina Japelj objasnila je pak koji je značaj kuće za korisnike.

Za kraj, studentica Kristina rekla je da će taj dom značiti puno ne samo njoj nego i drugim mladima koji moraju otići iz domova nakon punoljetnosti.

Cijeli članak s ovim dobrim vijestima možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Još vijesti