Mojfaks.hr u Vijesti

Twitter kao akademsko pomagalo

Na nekoliko Sveučilišta u svijetu profesori eksperimentiraju s Twitterom kao načinom postavljanja pitanja za vrijeme predavanja. Rezultati su podijeljeni. Stvar je istodobno koliko efikasna toliko i kaotična...

26. svibnja 2010 16:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako to izgleda? Na velikom ekranu u dvorani prikazan je kanal Twittera vezan za kolegij na koji studenti za vrijeme predavanja mogu postati pitanja, komentare i čak ulaziti u diskusije sa drugim studentima. Iskustvo profesora Sugata Chakravartyja sa sveučilišta Purdue za sada je pozitivno. Ispočetka se, kaže, stalno okretao prema ekranu kako su dolazili novi tweetovi no tako se, naravno, ne može predavati. Sada odvaja desetak i više minuta prije kraja kako bi odgovorio na neke od upita ili mišljenja.

Anonimna pitanja

Zanimljivo je da kako studenti svoja pitanja i komentare postaju anonimno, to je motiviralo mnoge od njih koji se inače nikada ne bi javili sa direktnim pitanjem profesoru da se aktivno uključe u diskusiju. Chakravarty koji predaje kolegij "konzumeristička znanost i preprodaja" kaže da nakon dvadeset godina po prvi puta čuje neka pitanja i mišljenja vezana za predmet.

S druge strane, predavanje se u svakom trenutku može raspršiti u kaos zbog nečijeg istweetanog vica, šaljive dosjetke ili diskusije koja i nema pretjerane veze s onim što istovremeno zbiva za katedrom. Rizik je velik, i to je razlog zašto Tweeter za sada koristi prilično mali broj akademskih nastavnika.

Chakravarty je pak dovoljno na zemlji da zaključi kako će velik broj studenata ionako prtljati po svojim mobitelima i laptopima za vrijeme nastave, pa zašto ne tu energiju preusmjeriti na sadržaj kolegija.

Zašto ne? Evo zašto. Zato što prvo treba pristati na ideju da gubiš potpunu kontrolu nad zbivanjima u predavaonici i još više, zato što je profesorski ego jedna od najdugovječnijih sveučilišnih činjenica.

Krešimir Dujmović

Prati MojFaks na Twitteru

Pročitajte još...
U zatvor zbog varanja na ispitu
Top 10 najčudnijih kolegija
Kako položiti usmeni? Produbite glas!
Studenti računarstva rekorderi u prepisivanju

Još vijesti