Mojfaks.hr u Vijesti

U Zagrebu se otvara Muzej torture: domaće sprave za mučenje koje lede krv u žilama

Tortura je u povijesti bila jedan od najekstremnijih oblika nanošenja tjelesne i duševne boli kako bi se od osobe izvukle informacije. Vrhunac je bio u srednjem vijeku kada su sprave za mučenje dobivale sulude oblike, a ljudi su bili mučeni na najbrutalniji mogući način.

7. srpnja 2015 13:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako ste ikada htjeli vidjeti izbliza kako sprave za mučenje izgledaju, u centru Zagreba se 10. srpnja otvara Tortureum, prvi muzej torture u Hrvatskoj. U njemu će posjetitelji na jedinstven način vidjeti zbirku sprava za mučenje i egzekuciju. Više od 70 sprava dosta vjerno će prikazati sliku nasilja kroz povijest.

"Muzej torture je specifičan i cilj je da se ljude osvijesti o mučenju i o nasilju koje se događalo kroz povijest. Sprave koje će biti izložene u muzeju korištene su u Hrvatskoj, a posebno se ističe rekonstrukcija užarene krune Matije Gupca. Radi se o spravama za mučenje koje su napravljene po modelu sprava iz filma Vatroslava Mimice \'Seljačka buna\' iz 1975. godine", rekla je za Telegram cijenjena arhitektica Ana Dana Beroš, voditeljica ovog projekta.

Beroš je naglasila kako će za posjetitelje muzeja biti pripremljen video i edukativni sadržaj, a oni će ujedno imati prilike jednu minutu iskoristiti jednu od nekoliko od sprava u muzeju.



Postoji deset ovakvih muzeja u Europi, a ovo je prvi ovakav projekt u Zagrebu. Muzej se otvara u 20 sati, a nalazi se u Radićevoj 14”, rekla je Beroš.

Zanimljive sprave za mučenje kao što su kruška, španjolska čizma, pendulum, maska srama, Judina kolijevka...pogledajte ovdje.

L.B./izvor: Telegram.hr
foto: Facebook@MuzejTortureTorteum

Još vijesti