Mojfaks.hr u Vijesti

U ZET-u više nikada neće biti plaćanja karte SMS-om: Studenti otkrili zašto su voljeli ovu opciju

Mogućnost plaćanja tramvajske i autobusne karte u Zagrebu ne postoji još od 2013., iako su ovu opciju svi putnici izuzetno voljeli, a studenti osobito.

15. svibnja 2017 13:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nekada se u tramvaju nađemo sa spoznajom da u novčaniku nemamo lipe i da smo zaboravili otići na bankomat, a budući da nam je mobitel uvijek u džepu ili u ruci, bilo bi idealno da i dalje postoji ZET-ova opcija plaćanja karta SMS-om. Ovu opciju su studenti obožavali, a ZET ju ne planira vratiti, jer prema pisanju tportala, plaćanje preko poruka je omogućavalo veće švercanje.

Iako su im te poruke u blagajnu donosile 200 000 kuna mjesečno, brzo su se pojavile aplikacije koje su lažirale prijevozne karte, što je omogućilo švercerima da često kontrolore čekaju s pripremljenom porukom koja bi im priskrbila digitalnu kartu, piše tportal.


Izvor: zeljeznice.net

U odgovoru koji je ZET poslao tportalu i koji je vezan uz pitanje hoće li vratiti plaćanje karte mobitelom, navode kako "plaćanje karte za vožnju putem SMS poruka nije u planu, već se kontinuirano radi na modifikaciji elektroničke naplate prijevoza, odnosno sustava kojima ZET raspolaže". Ipak, ZET radi na aplikaciji kojom bi se lakše pratilo kretanje ZET-ovih vozila i primale obavijesti o izvanrednim situacijama.

Studenti su često kartu plaćali SMS-om


Oni koji su u Zagrebu krenuli studirati prije 2013. znaju koliko je opcija plaćanja preko poruka bila jednostavna, praktična i popularna. Iako su neki preko tih poruka znali muljati kontrolore ZET-a, mnogima je zaista bila korisna i tako su plaćali karte. "Stariji" studenti ili oni koji su nedavno završili fakultet dobro znaju kako je funkcionirala ova opcija pa smo ih pitali zašto je bila toliko popularna.

"Plaćanje karte mobitelom bilo je najbolje ikad jer sam lijena osoba kojoj se nije dalo ići do kioska i kupovati karte ili se u punom tramvaju gurati do vozača. Bilo je jednostavnije poslati kartu poruku i kupiti kartu. A i zato što se bilo lakše švercati", kaže Iva koja je nedavno diplomirala na Fakultetu političkih znanosti.

Marko, apsolvent s FER-a mišljenja je da je plaćanje SMS-om bilo super, ali da je to otežavalo posao kontrolora i da je otvorilo dosta prostora za švercanje. Tvrdi da mu je žao što se opcija neće vratiti, ali da mu je ujedno i jasno zašto se to neće dogoditi. S druge strane, studentica Nikolina s Prometnog fakulteta drži da nije fer što više ne postoji ta opcija u ZET-ovim tramvajima.


Izvor: obavjestajac.hr

"Zaboravna sam osoba i stalno sam u nekim strkama i obavezama pa se iskreno pitam tko mi nekada glavu nosi. Više puta se dogodilo da sam samo zaboravila kupiti kartu ili negdje odlutala buljeći u današnji raspored na mobitelu i našla se u razmišljanju što danas sve trebam. Karte bi trebale manje koštati, ali uz opciju polusatne karte mogli su komotno ponovno vratiti i opciju plaćanja porukama barem za te karte. Četiri kune nije puno kako god okreneš", tvrdi Nikolina.

U odgovoru ZET-ova odjela za Odnose s javnošću navodi se kako je u pripremi integrirana aplikacija koja će objediniti sve informacije vezane uz usluge Zagrebačkog holdinga, odnosno Podružnice ZET-a namijenjene informiranju korisnika prijevozne usluge, koja bi trebala biti dostupna najkasnije do kraja godine.

Ivana Petrić
izvor: tportal
foto: Shutterstock

Još vijesti