Mojfaks.hr u Vijesti

Učenje kod kuće: zašto je samoobrazovanje sve važnije?

Standardizirani sustavi formalnog obrazovanja često ograničavaju kreativnost i maštu učenika i studenata, kao i želju za učenjem.

25. veljače 2016 15:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako želite srušiti ograničenja formalnog, mediokritetskog obrazovanja, zašto ne pokušati sa neformalnim oblicima obrazovanja kao što su samoobrazovanje i obrazovanje kod kuće?

Evo nekoliko razloga zašto bi svatko trebao dodatno neformalno obrazovati:

* Nema ocjena

Sam/a procjenjuješ vlastiti uspjeh i napredak. Nema standardiziranih i šablonskih testova, subjektivnih ocjena na ispitima koji su ti samo muka i obaveza, a ne veselje. Jednom kad pritisak ocjenjivanja nestane, iznenadit ćeš se vlastitom motivacijom da učiš i razvijaš se.

* Samoobrazovanje te ispunjava



Kad shvatiš da poduzimaš konkretne korake prema ispunjenju vlastitih snova, osjećat ćeš se ispunjeno i kompletno. Samoobrazovanje daje jednako zadovoljstvo kao i obavljanje posla kojeg zaista volite.

* Nitko ti neće ubiti želju za znanjem i učenjem


Ponekad su fakulteti i profesori veliki demotivatori. Dat će ti loše ocjene iako si se jako trudio/la, ponekad će podcijeniti tvoje sposobnosti i znanje. Kad učiš samo ono što želiš, sam sebi odabireš kolegije koji te zanimaju, tempo kojim ih rješavaš i uspješnost s kojom ih svladavaš.

* Otkrit ćeš nove mogućnosti



Fakultet te donekle priprema za tržište rada, ali teško da ćeš dobiti posao iz snova samo zato jer imaš diplomu. Veliku prednost u odnosu na ostale kolege koji su diplomirali na istome fakultetu daje ti praktično iskustvo i znanje koje stekneš izvan predavaonica. Ako učenju pristupaš kao cjeloživotnoj aktivnosti – konstantno otkrivaš nove stvari i mogućnosti i širiš svoju stručnost van okvira konvencionalnog obrazovanja.

* Pomičeš granice

Kad se počneš samoobrazovati, shvatit ćeš da je to putovanje bez kraja: taman kad nešto naučiš, počneš se pitati o tisuću drugih stvari, a i kad to naučiš, otvaraju se uvijek nova pitanja. Ljepota učenja je u tome da nikada ne završava i što ti dopušta da proširuješ svoje vidike i pomičeš granice vlastitog znanja i uma.

* Prilagodit ćeš se svijetu koji se stalno mijenja



Drugim riječima, uvijek ćeš biti u toku. Tvoje trenutne vještine i znanja mogu zastarjeti već sa sljedećom generacijom diplomanata stoga pravi uspjeh leži u stalnom razvijanju sebe i svojih znanja. Savladavaj nove tehnike, nikad ne prestani s učenjem – brže ćeš napredovati u karijeri.

* Postat ćeš zanimljivija osoba


Što više stvari istražuješ i znaš – to si zanimljiviji sugovornik. Novi izazovi kojima se prepuštaš čine te interesantnijom osobom.

Kako se samoobrazovati?

1. Pohađaj on-line fakultete i predavanja

Popularne platforme poput Udemyja, edX-a, Coursere i Open Universityja omogućavaju ti da pronađeš tečajeve o stvarima koje te zanimaju, a koje možda ne nudi tvoja škola ili fakultet.

2. Pronađi skriveno blago na YouTube-u

Iako sadrži uglavnom video snimke kućnih ljubimaca i video spotove, na YouTube-u možeš pronaći i korisniji sadržaj – možeš recimo pratiti stručnjake u polju koje te zanima, slušati i gledati njihova predavanja i sl.

3. Uvijek pronađi vremena za učenje

Većina se ljudi samoobrazovanju posvećuje samo kad imaju puno slobodnog vremena, no to nije najidealniji pristup. Pokušaj se bolje organizirati, napraviti raspored kojeg ćeš se držati i na temelju njega naučiti nešto novo svaki dan. Kad ti obrazovanje postane navika, vidjet ćeš s kojom ćeš lakoćom postizati rezultate.

L.B./izvor: Collective Evolution
foto: Pixabay

Još vijesti