Mojfaks.hr u Vijesti

Učenje u srednjoj vs. učenje na fakultetu

Ako si na fakultetu, znači da ipak nešto dobro i uspješno radiš, a učenje je definitivno jedna od tih stvari. Ako si se upisaola na fakultet – znak je to da već znaš učiti, da si stekaola neke radne navike i otkriola najbolju strategiju za savladavanje gradiva.

25. studenog 2015 11:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, učenje u srednjoj nije jednako onome na fakultetu! Osim što je puno zahtjevnije, učenje na fakultetu drugačije je zbog niza drugih razloga: osim ovladavanja određenom terminologijom, metodama istraživanja i pisanja znanstvenih radova, naglasak je i na razvijanju kritičkog mišljenja, analize i sinteze podataka koje ćeš čitati, komparaciji materijala ili životnih situacija, autorskom momentu koji zahtijeva da produciraš nešto svoje i originalno.

Usrednjoj školi ovakvih je zahtjeva jako malo, a o razvijanju kritičkog mišljenja da i ne pričamo. Najčešće se naše učenje u srednjoj svodi na \'bubanje\' činjenica i podataka napamet, bez da se zapitamo što je širi kontekst svega i zašto se upravo to odabire i prezentira kao činjenica.

Osim što će se od tebe očekivati da češće mućneš vlastitom glavom, učenje na fakultetu zahtijevat će i prilagođavanje na učenje u bilo koje doba dana ili noći, umijeće balansiranja društvenog života i ozbiljnog akademskog rada, a sve to podalje od roditelja što ti daje osjećaj slobode i autonomije.



Mnogi su prije tebe diplomirali pa ćeš i ti, to uopće nije upitno. No, zaboravi na učenje tako što ćeš pročitati udžbenik i položiti s odličnim! Literatura na fakultetu postaje kompleksnija, iscrpnija i teža za razumijeti pa je pametno već na početku godine, kad se smjestiš i shvatiš što će ti biti lako, a što malo teže za položiti, napraviti okvirni raspored polaganja ispita. Knjigu od 300, 500 ili 1000 stranica ne možeš, kao u srednjoj, naučiti preko vikenda – rad na fakultetu podrazumijeva konstantan interes za tvoj budući posao i profesiju stoga bi se tako trebao/la početi i ponašati.

Osim okvirnog nacrta polaganja ispita, dobro je izaći na što više kolokvija – to je najsličnije srednjoškolskom polaganju gradiva pa ti neće biti potpuni šok kao kad stignu rokovi u veljači ili ljetni ispitni rok, a ti se nađeš u neobranom grožđu i zapitaš se odakle krenuti!

Još jedna velika razlika je u okolnostima u kojima ćeš morati naučiti učiti! Ako živiš u domu na kampusu ili u stanu s cimerima, onda budi spreman/na da tvoji cimeri neće imati isti tempo učenja kao ti. Vrijeme koje bi ti proveo/la učeći, on/a će možda željeti tulumariti, pozvati prijatelje s vama ili jednostavno pospremati po stanu. Stoga je bitno da i s cimerom/icom dogovoriš neka okvirna pravila što se mria i tišine tiče. No, kao pravi student, morat ćeš naučiti komplenzirati neke manje smetnje kojima ćeš sigurno biti izložen/a, čak i u knjižnici.



Učenje troši energiju, a to rezultira osjećajem gladi! Uzimaj pauze, ali zapamti – ako ne živiš s roditeljima, nitko ti neće pripremati obroke dok ti učiš, što je još jedna velika razlika u odnosu na srednju školu kad je bilo potrebno samo viknuti iz sobe: \'Mama, ja bih sendvič" i on bi se stvorio na tvom radnom stolu za 5 minuta. Zato je potrebno misliti i na taj dio jer bez energije tvoje tijelo neće biti spremno na cjelonoćne seanse koje svi odabiremo, iako znamo da nisu baš i najsretnije rješenje. Opskrbi se kvalitetnim namirnicama i grickalicama koje će ti dati energiju kad ti to zatreba: skuhaj zeleni čaj koji ima više kofeina od kave, opskrbi se voćem i gorkim kakaom, a i crna čokolada može pomoći. Borovnice su idealne za rad mozga kao i orašasti plodovi (ne postoji bezveze ona mješavina oraščića "Studentski miks").

Konačno, upamti da su profesori tu da ti pomognu! Ako zapneš s gradivom, ne moraš uzimati instrukcije (kod drugih profesora, kao u srednjoj) nego se obrati asistentu, demonstratoru ili profesoru koji će ti sigurno pomoći korisnim savjetom ili dodatnim materijalima koji će ti olakšati učenje.

Učenje na fakultetu dugotrajnije je, kompleksnije, ali i zahvalnije jer se napokon možeš usredotočiti na ono što te zanima (pod pretpostavkom da si fakultet upisao/la jer te interesira).


Sretno!

L.B./izvor: Freeimages

Još vijesti