Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Udružili snage: Sveučilište u Zagrebu i ono u Zadru pokreću novi zajednički studij

MojFaks | Vijesti, 05.04.2019.Udružili snage: Sveučilište u Zagrebu i ono u Zadru pokreću novi zajednički studij

Suradnja Dalmacije i kontinentalne Hrvatske može se vidjeti i na sveučilišnoj razini pa tako Sveučilište u Zagrebu i zadarsko Sveučilište pokreću zajednički međusveučilišni studij. Riječ je o studiju 'Mediteranska poljoprivreda' koji kreće 2020. godine.

Temeljem višegodišnje uspješne suradnje Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zadarske županije, na planu razvoja vinogradarstva i vinarstva u Županiji, došlo je do ugovaranja novog projekta o pružanju usluge podizanja kolekcije-banke gena autohtonih sorti vinove loze Zadarske županije, piše eZadar. Prema pisanju portala eZadar, ukupno će se posaditi (2019. i 2010.) više od 30 sorata koje se smatraju izvorne u ovom području, ili su udomaćene u sjevernoj Dalmaciji, a dolaze iz drugih hrvatskih vinogorja.

Projekt se radi u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, na čijoj se površini (pokušalište na Baštici) podiže predmetna kolekcija. Ista će poslužiti i kao poligon za zajednički rad nastavnika – znanstvenika i studenata, posebice s obzirom na pokretanje zajedničkog međusveučilišnog studija "Mediteranska poljoprivreda", koji bi trebao krenuti od akademske godine 2020./2021. u Zadru i Zagrebu

Izvor: Unsplash

Također, kolekcija bi trebala osigurati materijal za prijavu i provedbu nacionalnih i međunarodnih projekata, s obzirom na veliku pozornost koja se u Europi daje na zaštitu izvornih sorata poljoprivrednih vrsta. Osim toga, kolekcija može imati i edukativno – pokazni karakter, odnosno biti zanimljiva za turističke namjene, poglavito u pravcu razvoja izvorne eno-gastronomske ponude. 

MojFaks
izvor: eZadar
foto: Unist


Mediteranska poljoprivredanovi studijSveučilište u ZadruSveučilište u ZagrebuKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se