Mojfaks.hr u Vijesti

Ukida li se jesenski upisni rok?

Ptice na grani i svi mladi akademski građani znaju da su upisne kvote Sveučilišta u Zagrebu (posebice na nekim fakultetima) nerealno "raskošne". Na mastodonte poput Ekonomskog fakulteta i Filozofskog fakulteta upisuju se tisuće brucoša svake godine – neki će reći: tisuće i tisuće previše.

30. Siječnja 2014 13:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Posla je malo, nerijetko nas na uvodnim predavanjima pozdravljaju upravo tom informacijom – redundantni ste kao i vaše buduće zvanje – no eto, nekako je situacija iz godine u godinu nepromijenjena. Mašinerije fakulteta s pomalo “uzaludnim” profesijama i dalje gutaju previše mladih koji onda na burzi nakon diplome čekaju bolje dane.

Postupne kvote ipak se smanjuju. Na Ekonomskom fakultetu 2005. godine upisano je 2500 studenata, a prošle godine njih "samo" 1310. Neka zanimanja i dalje se "proizvode" u većem broju nego ih je tržište rada spremno apsorbirati. 

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš stoga sugerira:

“Mi mislimo da bi mogući pristup bio da se odluči, i da svi pristanu na to, da se nakon što se ljetni rok dovrši više ne upisuju studenti. To bi odmah umanjilo broj studenata koji upisuju ove struke i preusmjerilo ih na one struke u kojima se osjeća deficitarnost. Mi smo spremni na takvu opciju”.

Uz “Mrsićevo” zapošljavanje mladih kojima je nakon diplome potrebno “osposobljavanje” koje onda financira država, kao još jedna od mjera aktivnog zapošljavanja spominje se ukidanje jesenskog upisnog roka. Treba reformirati sustav, postalo je evidentno. Treba uskladiti upisne kvote na fakultetima s potrebama tržišta rada.

Bolje kasno, nego nikad, reći će cinici.

Željko Jovanović najavljuje pomnije planiranje obrazovanja i stipendiranja, kaže ovi su dijelovi politike obrazovanja, a koji su se do sad provodili bez plana “prošlost”.
Ove je akademske godine upisano 11 600 novih studenata, a među njima i velik broj stranih studenata koji su po prvi puta otkako je Hrvatska članica EU dobili ravnopravni status. Očekuje se da će i broj stranih studenata s godinama rasti.

Dok se ekonomija i pravo bore sa suviškom diplomaca, neki drugi fakulteti poput medicine, farmacije ili tehničkih znanosti vape za povećanjem kvote, prvenstveno profesorske, tvrdi prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak. "Voljeli bi kada bi tu imali suradnju od strane ministarstva, odnosno Vlade u smislu zapošljavanja većeg broja profesora, odnosno opreme. Ovako, radi se o vrlo zahtjevnim studijima koji zahtijevaju velike resurse i ulaganja i nije moguće povećati kvotu bez da se naruši izlazna kvaliteta”, kaže Divjak.

No, ministar ima rješenje i poziva sveučilišta da dio svojih prihoda od ukupnih 1,6 milijardi kuna usmjeri na zapošljavanje: "Apeliram na sveučilište da napokon postane funkcionalno integrirano sveučilište. Ako vidimo da nam fali studenata medicine i da je potrebno povećati upisne kvote – pa zašto onda ne preusmjere dio svojih vlastitih prihoda na način da se poveća mogućnost zapošljavanja novaka i docenata”. 

Na taj se način nastavlja ping-pong meč između sveučilišta i ministarstva, a kako će se riješiti problemi koji svakim danom postaju sve ozbiljniji – tek će se vidjeti.

L.B.

Još vijesti