Mojfaks.hr u Vijesti

Upozorenje s Oxforda: predavanja ne bi trebala počinjati prije 11 sati

Bilo je samo pitanje vremena kad će i znanost dokazati da one 'jutarnje ptičice' koje cvrkuću jednako u šest ujutro i sedam navečer – samo glume! Nitko ne može biti tako fit i sretan u rano jutro...

9. rujna 2015 16:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S Oxforda dolazi upozorenje: prerano započinjenje nastave, predavanja pa čak i posla - vodi u propast (ili barem izmorenost i nižu produktivnost).

Tvrdnje doktora Paula Kelleyja s Oxforda potvrđuju i brojni eksperimenti, prema kojima se prosječan desetogodišnjak neće moći fokusirati na nastavu prije 8,30 sati, a 16-godišnjaci prije 10 sati. Studentima je potrebno čak sat vremena više da bi bili učinkoviti!

Slične su posljedice i u svijetu \'radnoga naroda\'. Tjeranje zaposlenika da počnu raditi prije deset sati je kontraproduktivno, jer će radnici biti umorni, podložniji bolestima i naći će se pod velikom količinom stresa, tvrdi Kelley, a prenosi Index.hr.

Prema njemu, bioritam odrasle osobe prije 55. godine nije sinkroniziran s uobičajenim radnim vremenom od 9 do 7, zbog čega su ugroženi učinkovitost, raspoloženje i mentalno zdravlje. Uvjeren je da je došlo vrijeme za promjene koje će radno vrijeme i održavanje nastave u školama prilagoditi biološkom satu većine ljudi.



Kelley vjeruje da bi pomicanje nastave za kasnije sate podignulo ocjene za deset posto, a svoju teoriju je i testirao. Kao ravnatelj srednje škole pomaknuo je početak nastave s 8,30 na deset sati, a ocjene učenika podigle su se za 19%.

Profesor tvrdi da kompanije koje tjeraju zaposlenike da što prije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i utječu na pojavu zdravstvenih problema.

"Ovo je velik društveni problem, radnici bi trebali početi raditi u 10 sati, u suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako idemo prema izmorenom društvu i štetimo svojim tijelima. Nikas nećemo moći promijeniti 24-satni bioritam koji imamo, naša tijela će se uvijek ravnati prema suncu", rekao je za Daily Mail.

L.B./izvor: Index.hr
foto: Freeimages

Još vijesti