Mojfaks.hr u Vijesti

Upuštanje u rizičan seks - imate li crte ličnosti koje su potrebne za to?

Ako ste skloni planiranju i postavljanju ciljeva, možete slobodno odahnuti – ne samo da će vam to pomoći u karijeri, već i u seksualnom životu.

20. listopada 2014 13:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Journal of Sex Research”, sposobnost da razmišljate o dugoročnim posljedicama može utjecati na vašu karijeru, ali i na to koliko se sigurno i odgovorno ponašate u krevetu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Zapadna Virginija ispitivali su odnos između crta ličnosti i seksualnog života 287 nevjenčanih osoba i uočili zapanjujuću povezanost.

Pokazalo se da osobe koje su u stanju planirati, određivati prioritete i koji neprestano promatraju sebe i svoje postupke vezane uz postizanje ciljeva – dulje čekaju da stupe u veze i spolne odnose, imaju manje životnih partnera, češće koriste kondome i njihovo seksualno ponašanje je općenito manje rizično.

Međutim, oni koji su znatno kraće uspjevali emocije držati pod kontrolom i imali umjerenu sposobnost usmjeravanja pažnje, nisu se baš najbolje pokazali na ovom planu. Ove karakteristike povezane su s manjom uporabom kondoma i većim seksualnim rizicima.

Doktorica Kristin Moilanen, znanstvenica koja je vodila istraživački tim, odgovara: “Odgovor je dvostruk – većinu vremena naš tip ličnosti ne mijenja se mnogo. Promjena je moguća, ali do sada se kao najbolji indikator pokazalo koliko je netko uspijevao kontrolirati svoje ponašanje u prošlosti.

Ali, iako se tip ličnosti u suštini ne mijenja, ipak je moguće mijenjati ponašanje, odnosno imati kontrolu nad određenim aspektima – ljudi koji su po prirodi impulzivni mogu svjesno i namjerno izbjegavati rizične seksualne odnose. Onima koji imaju tendenciju da ‘žive u trenutku’ za to će trebati nešto više vremena, ali ključno je da ne prestanete raditi na sebi te da uvijek imate u vidu svoju sigurnost”, objašnjava doktorica Moilanen.

Za početak, postavite sebi pitanja poput: ‘Što mogu učiniti kako bih spriječio/la vezu za jednu noć s nekime koga sam tek upoznao/la, ukoliko se dogodi da previše popijem?’ Ako napravite plan i povedete prijatelja koji će vas u tom trenutku zaustaviti, ili ponesete kondom ukoliko ne želite razmišljati o neplaniranoj trudnoći, moguće je da ćete smanjiti šanse da se kasnije kajete zbog svojih postupaka”, zaključila je doktorica Moilanen.

L.B./izvor: Fashion Feeds
foto: sxc.hu

Još vijesti