Mojfaks.hr u Vijesti

Većina hrvatskih studenata radi za vrijeme studija, ali se osjećaju potplaćenima

Potaknuti nedavnim odlukama o privremenom stopiranju mjera aktivnog zapošljavanja mladih bez formalnog radnog iskustva, ali i određenim grupama na Facebooku u kojima se razmjenjuju dojmovi o studentskim poslovima i poslodavcima, odlučili smo provesti anketu među studentima da bismo ispitali koliko su zadovoljni ponudom studentskih poslova, satnicom koju za njih dobivaju, ali i redovitošću isplate od strane poslodavaca.

31. ožujka 2014 01:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Hrvatski studenti marljivi su i u 57% slučajeva rade tokom studiranja što je sasvim razumljivo obzirom na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi većina hrvatskih građana. Ako se ovom postotku pridoda i onih 27% koji tokom studiranja pronalaze povremene angažmane i zaposlenja, ispada da 84% studenata u Hrvatskoj u nekom periodu studiranja balansira i s obavezom posla uz rješavanje fakultetskih obaveza.

Omjer onih koji posao ne mogu naći i onih koji uz fakultet ne stignu raditi gotovo je jednak – njih 9% potužilo se da nikako ne mogu doći do studentskog posla, a njih 7% nema vremena za posao dok je na fakultetu.

I dok je 100% anketiranih studenata izjavilo da poslove obavljaju isključivo putem studentskih ugovora i servisa Studentskog centra, nisu svi jednako zadovoljni intervencijom ovog posrednika ukoliko dođe do problema vezanih uz isplatu plaća. Iako je 80% studenata odgovorilo da nemaju problema s isplatama plaća niti poslodavcima, njih 18% požalilo se da su isplate neredovite i da za isplatu često moraju podsjećati šefove. Samo 2% studenata odgovorilo je da još uvijek nisu dobili isplatu koju su zaradili na prošlom poslu.

A što kad dođe do problema?

Neki od anketiranih požalili su se da u slučaju problema s isplatom zarade sve moraju obavljati sami te da, iako bi servis SC-a trebao posredovati, najčešće sami rješavaju stvar s poslodavcem. Evo nekoliko komentara na pitanje mogu li se požaliti nekoj instituciji ako ih poslodavac ne isplati:

“Studentskom centru. Ali najčešće treba zvati i vršiti pritisak da se plati.”
“Najprije pitam šefa, a onda se obratim SC-u.”
“Kome se mogu obratiti? Nikome jer kada dođe do problema, ispadne da nitko s tim nema ništa, a prvo SC.”
“Kome da se požalimo, kad studentski centar koji ima zakonom određenu satnicu za neki posao objavljuje oglase gdje su satnice napisane 12-14 kn... žaloooost!”
“Navodno kod odugovlačenja s isplatama studentski servis pritišće poslodavce, ali ne znam funkcionira li to stvarno u praksi.”
“Nažalost nemam se kome obratiti, nego moram pokušati riješiti sama.”
“Sve riješavam sama. U protivnom slijedi otkaz i neisplaćivanje plaća.”

Što se zadovoljstva satnicom tiče, ne iznenađuje da su studenti uglavnom – nezadovoljni i osjećaju se potplaćenima za poslove koje obavljaju. Samo 14% sretnika ocjenjuje svoju satnicu odličnom i jako su zadovoljni njome dok njih 36% smatra da rade za “crkavicu”. Srednja struja ipak je koja kaže da su zadovoljni, ali i svjesni da bi iznos novaca koje zarađuju po satu mogao biti – veći.

Čini se da hrvatski studenti nisu u toliko lošoj situaciji. Polovina studenata koji rade zadovoljni su, iako streme bolje plaćenim poslovima, najčešće ipak nemaju problema s poslodavcima niti problema u pronalaženju poslova na tržištu rada, a u slučaju bilo kakvih poteškoća – uzdaju se u vlastite snage pregovaranja sa poslodavcima.

Još vijesti