Mojfaks.hr u Vijesti

Video istražuje ima li razlike među studentima koji pohađaju 'elitna' i 'obična' sveučilišta

Samopouzdanje i činjenica da ste velika riba u malom jezeru mogli bi biti važniji od samog fakulteta...

28. rujna 2015 17:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čini nam se kao da se svakih nekoliko tjedana ili mjeseci objave rezultati neke top ljestvice fakulteta, svaka sa svojom metodologijom odabira i valoriziranja sveučilišta. Ovaj video pokušat ć odgovoriti na ono prastaro pitanje: ima li uopće veze na kojem fakultetu studirate?

Super YouTube kanal AsapSCIENCE odlučio je istražiti i ispitati rezultate na testovima matematike studenata s \'prosječnog\' fakulteta i usporediti ih s onima s Harvarda.

Studenti koji su imali najviše rezultate na državnoj maturi uglavnom su završili s diplomom u džepu nekolko godina kasnije (u 55% slučajeva), a lošiji na državnoj maturi predstavljali one koji su puno češće završili bez diplome. Od najslabijih na testiranju samo 17,8% njih doista je i diplomiralo. Ovo nije tako čudno, zar ne?



No, kad ove rezultate usporedimo s top sveučilištima poput Harvarda, oni s najnižim rezultatima i dalje su bili bolji od najboljih studenata prosječnih fakulteta, ali postotak onih koji diplomiraju uopće nije veći nego među studentima na \'prosječnim\' fakultetima. Kako to da genijalci s Harvarda nemaju višu stopu uspješnog završavanja studija?

U čemu je problem? Radi se o fenomenu, objašnjavaju zaljubljenici u znanost koji vode ovaj kanal, poznatijem pod imenom "velika riba, maleno jezero" koji kaže da se uspoređujemo ne samo na svjetskoj razini nego i s kolegama koji su "u istoj kaši" kao i mi. Zbog toga će se studenti na top sveučilištima uvijek uspoređivati sa svojim briljantnim kolegama, a ako se nađu pri dnu uspješnosti u generaciji, završit će s manjkom samopouzdanja i osjećat će se manje inteligentnima, a vjerojatno i odustati od fakulteta.

Ukratko, ovaj video potiče studente da zapamte da je formula za uspjeh kompleksna, bez obzira studiraju li na \'prosječnom\' ili nekom \'elitnom\' fakultetu. Samopouzdanje i činjenica da se nalazite u malenom jezercu među kojima se osjećate kao velika riba ponekad je važnije od samog sveučilišta i njegovog plasmana na ljestvicama najboljih sveučilišta na svijetu.



L.B./izvor: Independent
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti