Mojfaks.hr u Vijesti

Vijeće studenata zabrinuto za kolege slabijeg ekonomskog statusa

Vijeće studenata službeno podržava načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, no ne bez dogovora svih dionika i korisnika te nužnog revidiranja modela korekcije.

11. Siječnja 2016 14:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Javnosti, kao i studentskim predstavnicima – glavnim dionicima u pregovorima, treba biti dostupna službena dokumentacija na temelju koje poskupljuje studentski smještaj, poručuju iz Vijeća.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH, nacionalno koordinativno i predstavničko tijelo više od 35 000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola u RH, podržava načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, no ne na način kako je to izvedeno od strane Studentskog centra u Zagrebu.

\"Smatramo kako do realne korekcije cijena može doći isključivo na temelju konkretnih financijskih pokazatelja poslovanja\", poručuju iz Vijeća. \"Nužno je napraviti kratkoročnu i dugoročnu strategiju „poslovanja“ s obzirom na potencijalno povećanje cijena. Isto tako je bitno znato hoće li se sredstva (prihodi) koja se povećaju na temelju poskupljenja, investirati u studentski standard u sklopu studentskog centra. Renovacija studentskog smještaja ne može biti sama po sebi jedini razlog za povećanje cijena. Na temelju godišnjeg financijskog izvješča SC-a u Zagrebu, koje trenutno nije dostupno, potrebno je napraviti evaluaciju financija te planski definirati modele za korekcije cijena smještaja\", smatraju u Vijeću.

Također bitno je naglasiti kako u javnosti nije objavljena službena dokumentacija o detaljnjijim analizama potrebe poskupljenja domova, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima poskupljenja domova, studija energetske efikasnosti i ostalih dokumenata na temelju kojih se SC u Zagrebu poziva kao glavne razloge poskupljenja.

Pozivam Studentski centar u Zagrebu da zajedno sa studentskim predstavnicima, a na temelju konkretnih podataka i izvještaja, kroz daljnje razgovore i konzultacije pokuša doći  do zaključaka u vidu modela korekcije cijena koji će biti prihvatljivi većini studenata, posebno onima koji su domove dobili na temelju  socijalno-ekonomske komponente za koje smo trenutno najviše zabrinuti“, izjavio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata.

O daljnjim aktivnostima nacionalnog predstavničkog studentskog tijela, koje predstavlja više od 20% studentske populacije u Hrvatskoj, odlučit će vodstvo Vijeća ovisno o smjeru daljnjih dogovora sa SC-om u Zagrebu.

L.B./foto: arhiva

Još vijesti